Cégalapításra kapnak a munkanélküliek segélyt

Világgazdaság2009. július 6. 09:32

Mikrohitel formájában 25 ezer eurót kaphatnak az uniótól a válság miatt bajba került kisvállalkozások az újrakezdésre, vagy azok a munkanélküliek, akik saját céget szeretnének indítani. A célra külön alap létrehozását kezdeményezte az Európai Bizottság az Európai Beruházási Bankkal közösen.

A vállalkozás indítását vagy kezdő társaság fejlesztését szolgáló új mikrofinanszírozási eszköz a jelenlegi recesszió közepette a könnyebben hozzáférhető forrásokkal esélyt kíván adni az újrakezdésre, az előrelépésre, illetve munkahelyek teremtésére - kommentálta az uniós kezdeményezést Vladimír Spidla, az EU foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a Rapid nevű lapnak. Az alap 100 millió eurós kezdőtőkével várhatóan 2010-ben kezdi meg működését. Az Európai Bizottság illetékesei azzal kalkulálnak, hogy a program keretében a multiplikátor hatás révén és a nemzetközi pénzintézetek hozzájárulásával több mint 500 millió euró válik elérhetővé a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások számára. A számítások szerint ebből az összegből 45 ezer mikrohitelt folyósíthatnak a nyolcévesre tervezett programidőszak alatt.

"Mindenképpen szükség volt erre a lépésre a kkv-k versenyegyenlőtlenségének enyhítésére, remélem, a program nem enyészik el a közösségi bürokrácia útvesztőiben" - értékelte a brüsszeli bejelentést Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke. Ez a kezdeményezés arra vall, hogy az Európai Bizottság egyre inkább tudatára ébred a kkv-k jelentőségének a gazdaság működésében és a foglalkoztatás javításában. Fokozott odafigyelésre vall, hogy ez az alap a válság utáni időkre kívánja helyzetbe hozni a kisvállalkozásokat.

Címkék: