Ezreket bocsát el az IKEA: mégis nagy a baj?

Orosz Márton2009. június 24. 16:58

Elbocsátások az IKEA-nál Minden jel arra utal, hogy a válság az IKEA-t is elérte. A svéd tulajdonú lakberendezési áruházlánc ugyanis 5 ezer dolgozójától kénytelen megválni, Magyarországon is csökkentették egyes dolgozók munkaóráit.

Nagy bajban van az IKEA. A nemzetközi nagyvállalat szeptemberben távozó elnök-vezérigazgatója, Anders Dahlvig kedden egy svéd gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában kijelentette: világszerte 5 ezer fős elbocsátásra kényszerülnek.

Az ok természetesen a világgazdasági recesszió, ami -ezek szerint- az IKEA-t sem kíméli. Az létszámleépítés ellenére a menedzsment azt várja, hogy az eladási adatok továbbra is növekedjenek: az augusztus 31-én záruló üzleti évben világszerte összesen 21,5 milliárd euró, azaz több mint 6 ezer milliárd forintos bevételre számítanak.

Dahlvig szerint a működési költségeket a keresleti igényekhez kell igazítani, ezért szükséges a létszámcsökkentés. "Márpedig a kereslet gyengébb, mint azt korábban gondoltuk"- tette hozzá a vezérigazgató.


Kimondottan rossz a helyzet a korábban rendkívüli mértékben bővülő kínai piacon, ahol mostanság gyakorlatilag egyáltalán nem tapasztalható növekedés. A visszaesés keményen érinti az ingatlanszektort és a lakásépítéseket, a lakberendezési piac visszaesése ennek egyenes következménye.

Idén várhatóan 14 új áruház átadása történik majd meg, ami összességében mintegy 1,07 milliárd eurós -közel 300 milliárd forintos- befektetést jelent. Ez azt jelenti, hogy az IKEA- alkalmazottak száma továbbra is eléri majd a korábbi 130 ezer főt, hiszen az új boltok személyzete kompenzálja a mostani 5 ezer fős elbocsátást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Címkék: