Új EU-pályázat az egészségügy számára

Világgazdaság2009. június 17. 09:47

Július 27-től lehet pályázni a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) Képzési programok az egészségügyben foglalkoztatottak számára, hiányszakmák képzése, kompetenciafejlesztés című kiírására. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) már több támogatási konstrukciót hirdetett meg a 2007-13-as Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére.


A TÁMOP-6.2.2-es kódszámú pályázat, amelynek előirányzott kerete 2,8 milliárd forint, kiemelten az országos, illetve intézményen belüli hiányszakmákat támogatja. Egyidejűleg segítséget kíván nyújtani az egészségügyi tevékenységet ideiglenesen szüneteltetők pályára történő visszaintegrálásához a szakdolgozói és orvosi képzési díj, valamint a képzés egyéb költségeinek támogatásával. A kiírásra valamennyi régióból pályázhatnak a közfinanszírozott egészségügyi szakellátást végző fekvő- és/vagy járóbeteg-ellátó intézmények, mentési tevékenységet végző, betegszállító szervezetek, háziorvosi szolgálatok, otthoni szakellátást nyújtó szolgáltatók. A támogatható tevékenységek közé tartoznak a felső- és középfokú szak-, illetve a szakirányú továbbképzések, valamint az új egészségügyi szakképesítések. Az elnyerhető európai uniós támogatás összege 2-50 millió forint között lehet, ebből a projekt összes elszámolható költségének 100 százaléka fedezhető. A pályázatokat a kiírás dokumentációjában meghatározott költségvetési szervek, nonprofit szervezetek és vállalkozások nyújthatják be. Az elbírálás beérkezési sorrendben, ún. automatikus elbírálási eljárásrendben történik.


A Társadalmi megújulás operatív programon belül a foglalkoztatás támogatására 2007-13 között rendelkezésre álló forrás 9,4 milliárd forint. Ebből 3,043 milliárdos kerettel a Foglalkoztatás támogatása egészségügyi intézmények számára című felhívás már 2008 végén megjelent. Ez utóbbi, TÁMOP-6.2.4/A kódszámú kiírásra meghosszabbított beadási határidővel szeptember 30-ig várják a pályázatokat. Jó hír a pályázni szándékozóknak, hogy az EU-források felhasználását elsősorban a kisebb szolgáltatók számára megkönynyítő módosítás megjelenését erre a hétre ígéri az NFÜ.

Ezen a pályázaton a közfinanszírozott egészségügyi ellátást végző intézmények és szolgálatok vehetnek részt. Az elnyert összeget elsődlegesen az egészségügyi szakdolgozók, orvosok ágazatban tartására, a korábbiakban kialakult regionális orvosi és szakdolgozói kapacitáshiányok pótlására, a struktúraváltást követően megnyíló, bővülő szakellátási formákba, az elöregedő korfájú, illetve a hiányszakmák betöltésére fordíthatják a nyertesek.

Eddig huszonöt intézmény - jellemzően kórház - nyújtott be pályázatot erre a kiírásra, az igényelt rögzített támogatási igény csaknem 1,2 milliárd forint. Az elbírálás itt is folyamatosan, automatikus eljárásrendben történik. Az elnyerhető összeg 4-50 millió forint. Eddig négy projekt esetében született támogatói döntés mintegy 167 millió forint értékben, velük a szerződéskötés előkészítése zajlik. A beérkezett pályázatok elbírálására harminc nap áll a közreműködő szervezet rendelkezésére.

Címkék: