Társasági adóbevallás, mérlegbenyújtás: hétvégére esik a határidő

Pénzcentrum2009. május 29. 08:32

Egy vállalkozás szempontjából lényegében a három legfontosabb dolgot kell elintézni a társaságoknak jövő keddig. Május 31-e vasárnapra esik, tehát kedden jár le a társasági adóbevallás és a naptári év szerint működő vállalkozások számára a mérlegbenyújtás határideje.

Évente a becslések szerint 50-60 ezer cég egyáltalán nem ad mérleget, holott ez kötelező lenne. Az idén ezt már automatikusan ellenőrzi a rendszer, aki pedig nem tesz eleget kötelezettségének, annak akár az adószámát is felfüggeszthetik. Tavaly 334 ezer vállalkozás nyújtott be társasági adóbevallást.

A társasági adóbevallást a korábban kialakult gyakorlatnak megfelelően elektronikus úton kell benyújtani. A TEÁOR-besorolásra oda kell figyelni, több mint egy évig tartó huzavona után az utolsó kör, amelyik még nem tudta elintézni a besorolás átalakítását, most a társasági adóbevallással együtt ezt is rendezheti, ha feltünteti az általa kiválasztott új TEÁOR-számot.

Többszöri határidő-tologatás után tavaly év végén született meg az a döntés, hogy a vállalkozások a bevallásuk benyújtásával együtt az APEH-en keresztül is elintézhetik ezt az átsorolást. Korábban nem állt rendelkezésre elegendő kapacitás a vállalkozók tömeges fogadására, ráadásul az egyes problémás ügyekben csak jelentős költségek árán lehetett eljárni - pedig az átsorolás elvileg illetékmentesen végrehajtható lett volna.

A mérlegbeszámolókkal kapcsolatban jelentős módosítás, hogy elsejétől már csak elektronikusan lehet mérleget benyújtani. A vállalkozások eddig az időpontig mintegy 100 ezer mérleget adtak be, szerda estig pedig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatása szerint több mint 46 ezer elektronikus mérleg érkezett a céginformációs szolgálathoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek közül 36,9 ezer volt megfelelő, a többi, vagyis 20 %-ot kitevő mennyiség hibás. A tipikus hibák közé tartozott, hogy nem küldtek el minden dokumentumot a cégek, rossz formátumban tették, illetve nem csatolták a Magyar Államkincstár igazolását a közzétételi díj megfizetéséről.

Címkék: