4-es metró: 60 milliárddal kevesebb uniós támogatás a hibák miatt

Pénzcentrum2009. május 14. 08:17

A Kelenföldi és Keleti pályaudvar közötti 4-es metró szakasz 353 milliárd forintba kerül, ebből 200-250 milliárd lehet az uniós támogatás. Az biztos, hogy ebből 60 milliárd forintnyi euró már elúszott: az EU tizenegy szerződésnél hiányolta a nyílt tendereztetést, és azok ellenértékét nem fizeti ki.

Hatvanmilliárd forinttal is kevesebb lehet a Brüsszeltől a 4-es metró építéséhez várt támogatás - értesült a Népszabadság. 11-et tart szabálytalannak az EU a 4-es metróhoz kapcsolódva köttetett mintegy ötven, közbeszerzéses szerződés közül. A szabálytalannak minősített tenderek ugyanis meghívásosak voltak, márpedig ez a fajta közbeszerzés az EU szerint indokolatlanul szűkíti a versenyt.

Az NFÜ a szerződések értékét - azaz a hatvanmilliárd forintot - az unióhoz benyújtott támogatási kérelemből kivenné, mert így lehetne csökkenteni annak kockázatát, hogy a vitatott közbeszerzések miatt Budapestnek esetleg vissza kelljen fizetnie a támogatás egy részét. A hiányzó hatvanmilliárdot így hazai forrásból, a fővárosi önkormányzat költségvetéséből vagy az államkasszából kellene pótolni.

Címkék: