Lánctartozások: a legutolsó alvállalkozót fizetnék ki legelőször

Pénzcentrum2009. május 8. 09:47

A kiemelt beruházások után immár az összes építési beruházásra kiterjeszti az első gyorsító csomag elemeit a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által összeállított törvényjavaslat - mondta Szaló Péter, a tárca szakállamtitkára.

A jogszabálytervezet középpontjában a kivitelezésben részt vevők kötelező, kamarai szakmai regisztrációja, illetve a lánctartozások visszaszorítása áll, utóbbit építtetői fedezetkezelő beiktatásával oldanák meg. A jövő hét elején parlament elé kerülő csomagot a várakozások szerint még a tavaszi ülésszakban elfogadják, ezt követően az év közepétől, több lépcsőben léphet hatályba.

A fedezetkezelő rendszer bevezetése a még finomításra váró végrehajtási szabályokkal együtt 2010 januárjától várható. A rendszer lényege, hogy az építtető és a vállalkozó kivitelező között álló fedezetkezelő biztosítja a szerződés teljesítését, és azt, hogy a vállalási díjat a kivitelező rendben megkapja. A fedezetkezelő először a folyamat végén álló alvállalkozót fizeti ki akkor, ha az építési naplóban a műszaki ellenőr igazolja a teljesítést. Ha az alvállalkozó felett lévő vállalkozó vitatja a teljesítést, a fedezetkezelő mindaddig nem fizet, amíg a felek meg nem állapodnak.

A fedezetkezelő kizárólagos rendelkezése alatt álló, elkülönített számlán az építtetőnek előre el kell helyezni a szerződés ellenértékét. Állami és uniós közberuházásoknál 90 millió, magánberuházásoknál 1,5 milliárd forint feletti beruházási értéknél lesz kötelező a beiktatása. A rendszer működtetési költsége a beruházási érték 1,5 %-a. Állami projekteknél a Magyar Államkincstárat bízzák meg a feladattal.

Címkék: