Több milliárdot buktak a spekuláns erdészek

Pénzcentrum2009. április 24. 09:47

Négy erdészeti társaságnál, milliárdos kárt okozó gazdálkodási szabálytalanságok miatt rendelt el vizsgálatot a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A cégek saját belső szabályaikat is megsértve olyan spekulatív devizaügyleteket kötöttek, amelyeken eurómilliókat buktak.

A Bakonyerdő, a Kisalföldi Erdőgazdaság és a Kiskunsági Erdőgazdaság kára több millió eurós -az erdészetek éveken át olyan spekulatív ügyleteket kötöttek, melyeknél a bank kockázata jóval kisebb volt, mint az övék. A negyedik vizsgált cég, a Zalaerdő kárai úgy tűnik, nem kritikusak.

A legsúlyosabb a helyzet a Bakonyerdőnél: a cég vagyonának csaknem száz százalékát terheli zálogjog. Az erdőn kívül gyakorlatilag minden a banké: vadászházak, fűrésztelepek, és más ingóságok. A veszteségért az állam jót is állhat, de ha nem teszi, az érintett vagyon a bankra száll. Hacsak nem sikerül megpuhítani a már eddig is sokat profitáló bankokat: a vizsgálatok befejezése után dönti el a vagyonkezelő, megtámadja-e a szerződéseket bíróság előtt. Jogászok szerint jók lennének az esélyeik, mert feltűnően aránytalan az erdőtársaságok kockázati mértéke.

A vizsgálat azt is tisztázni fogja, hogy az államot képviselő felügyelőbizottsági és igazgatósági tagok tudtak-e az ügyletekről. Ha igen, úgy őket is terheli a felelősség.

Címkék: