Száznál is több utazási iroda dőlhet be

Magyar Nemzet2009. április 23. 09:45

Idén száz fölött is lehet szakértők szerint azoknak az utazási irodáknak a száma, amelyek beadják a kulcsot a szezonban. Több kisebb utaztató már most is sorra mondja vissza a nyárra lekötött külföldi utakat, hogy a gyér kereslet miatt megússza a pénzügyi összeomlást.

Már a téli hónapokban érezhetően visszaesett a külföldi utazások száma, a lakosság fele várhatóan egyáltalán nem indul útnak a jövedelmek csökkenése miatt, a gyenge forintárfolyam csak tetézte a helyzetet.

A gyenge forint miatt a külföld utak legalább 10 százalékkal drágábbak, még akkor is, ha az utazási iroda nem emel tavalyi árain.

A Balatonnál ugyanakkor 7-8 százalékkal nőtt a foglalások száma -legalábbis a Balatontourist Zrt. foglalási adatai szerint.

Szakértők azt javasolják: ne az olcsóság, hanem az utazásközvetítő cég stabil háttere legyen a fő választási szempont, mivel a korábbiaknál nagyobb esély van az iroda bedőlésére. Becslések szerint a 1200 hivatalosan bejegyzett utazási iroda tíz százaléka is eltűnhet a hazai piacról.

Címkék: