Gyenge forint: a gazdák is megszenvedik

Magyar Hírlap2009. április 20. 08:30

A hullámzó árfolyam kiszámíthatatlanná teszi a tervezést az agráriumban, a magyar mezőgazdaságban családok ezrei lehetetlenülhetnek el. A gyenge forint leginkább az állattenyésztőknek káros.

Agrárszakemberek szerint a forint gyengülése már eddig is óriási gondokat okozott a mezőgazdaságban, az előrejelzések további kiszámíthatatlanságról szólnak. A csökkenő árak visszavetették a termelési kedvet, a gazdasági lassulás következtében visszaestek a fejlesztések is.

Ugyanakkor a növénytermesztés esetében kis előnyt jelentett a gyenge forint, melynek köszönhetően megélénkült a gabonaexport, az abból származó pluszbevétel pedig ellensúlyozhatja a hitelezési feltételek szigorodását. A vetőmagok és a műtrágyák ára viszont jelentősen emelkedett.

Az állattenyésztők számára az jelent komoly problémát, hogy hazánk állati fehérjéből importra szorul, azonban a fehérjetakarmányok, a szója és a premix alapanyagok árai is rendkívül megnőttek.

Ráadásul a belföldi piacon tovább szűkül a kínálat, az értékesítési árak jelentős és gyors visszaesése, valamint a termelési költségek emelkedése is súlyosan érinti a termelőket.

Címkék: