Igazi sikersztori: fesztiválstandtól a Coca-Cola felvásárlásig

Pénzcentrum2009. április 7. 15:00

Alig több mint tíz évvel ezelőtt ugyanaz három fiatalember, akik még jazz fesztiválokon árulták turmixaikat, ma 30 millió fontot kaptak a Coca-Colától cégük 10 százalékáért. Valamire nagyon rátapintottak!

A kizárólag természetes összetevőkből készülő gyümölcsturmixairól híres brit Innocent Drinks ma már a szigetország smoothie-piacának szinte egészét magáénak mondhatja.

A cég azon túl, hogy természetes összetevőket tartalmazó italokat gyárt, a csomagolással, az üdítőitalok elnevezésével, a különféle jótékonysági akcióival mind azt sugallja, hogy emberi léptékű, barátságos, környezetkímélő termékről, illetve vállalatról van szó

A három alapító Richard Reed, Adam Balon és Jon Wright 1998-ban egy londoni jazz-fesztiválon tették próbára magukat, illetve terméküket, a csak gyümölcsből készülő turmixaikat. Felállítottak egy standot, és azt kérték a vásárlóiktól, hogy annak megfelelően dobják üres poharaikat az "igen", vagy "nem" feliratú kukákba, hogy szerintük érdemes-e a terméket forgalmazni, vagy sem. Estére a kérdés eldőlt, a fiatalok felmondtak munkahelyükön, és belevágtak a businessbe.

Ehhez persze szükségük volt egy üzleti angyalra is, aki 200 ezer fontnyi kezdőtőkével látta el őket, így mára ő is 10 százalékkal részesedik a napokban 300 millió fontosra becsült vállalkozásból.

A Coca-Cola figyelmét azonban nem csak a jól menő üzlet hívta fel, hanem a szükségszerűség is, ugyanis legnagyobb riválisa, a Pepsi Co. már négy éve felvásárolt egy hasonló céget, tavaly pedig saját smoothie-márkával, a Tropicanaval is megjelent a piacon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Innocent alapítók valószínűleg érzik, hogy természetes alapanyagú italaik, illetve működési filozófiájuk nem annyira klappol a Coca-Coláéval, ugyanis bőszen hangoztatják, hogy az értékesítés célja csak és kizárólag az volt, hogy európai terjeszkedésüket finanszírozni tudják, de a cég vezetése és felfogása változatlan marad.

Jelenleg egyébként 250 ember dolgozik a cégnél, ez a szám azonban a terjeszkedés folytán emelkedni fog. Itthon még nem lehet kapni ezt a terméket, de hasonló, természetes alapanyagból készült italok már kaphatók, főként a franchise formában működő kávéláncokban.

Címkék: