Drágulnak a miskolci boltok a szlovákok miatt?

Pénzcentrum2009. április 6. 16:30

Továbbra is özönlenek a szlovák vásárlók a miskolci üzletekbe. Sok kereskedő igyekszik kihasználni az új vásárlóerőt -írja a boon.hu.

Az egyik belvárosi bevásárlóközpontban már nem újdonság, évek óta bevett és bevált szokás, hogy a kasszánál euróval is lehet fizetni. Ilyen népszerű azonban még sohasem volt a szolgáltatás, mint az utóbbi hónapokban.

"Nem csak szlovákok veszik igénybe - bár a legtöbben ők vannak -, hanem a külföldön dolgozó magyarok és azok is, akiknek egy utazás után maradt némi eurójuk" - mondja el a bevásárlóközpont egyik neve mellőzését kérő dolgozója. "Ők euróval fizetnek, mi forintban adunk vissza. Így olyan, mintha beváltották volna. Csak nekünk jobb az árfolyamunk, mint a pénzváltónak" - tájékoztat. Majd hozzáteszi azt is: a stabil euró-árfolyam óta körülbelül háromszorosára növekedett az euróval fizetők száma. A szlovákok sokkal többet költenek, mint a helyi lakosság, de a bevásárlóközpontban nem terveznek áremelést. Viccesen megjegyzik: már így is elég drágák.

A szomszédos pénzváltóban viszont nem tapasztalnak érdemi változást. "Az érdekes az, hogy a szlovákok sokszor öt eurókat váltanak be. Nem tudom, mit kezdenek olyan kevés pénzzel!" - húzza fel a vállát a pénzváltóban dolgozó hölgy. "Egy hónapja volt az igazi dömping, ez azóta már lecsengőben van. Lehet, hogy most már inkább bankkártyával fizetnek" - találgat.

A Széchenyi utca butikjaiban kérdezősködve mindössze egyvalaki számol be arról, hogy a tavaszi ruhakollekciót már valamivel borsosabb áron kínálják a vevőknek, tekintve, hogy - mint mondják - a szlovákok úgyse nézik a pénzt. A többi boltban inkább kedvezményekkel csalogatják őket.

Címkék: