Visszabontanák a Megyeri hidat

Pénzcentrum2009. március 31. 09:30

Már a VPOP sem nyomoz az alvállalkozóinak több százmillió forinttal tartozó Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetek Zrt.-nél. A vámhatóság indoka: az adós cég ellen még nem indult felszámolási eljárás. Az építők egy része már csődbe ment, a hoppon maradt cégek közül többen a híd lezárását, sőt a visszabontását is fontolgatják.

A rendőrség után a vám- és pénzügyőrség Központi Bűnöldözési Parancsnoksága is elutasította a Megyeri híd építőinek csődbűntett miatt tett feljelentését. Az ügyben elrendelt feljelentés-kiegészítés adataiból ugyanis kétséget kizáróan megállapították, hogy objektív büntethetőségi feltételek hiányában csődbűntett miatt nem indítható eljárás. Azért nem, mert a hitelezőinek több százmillióval tartozó Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. felszámolását a bíróság még nem rendelte el.

Az építők eredetileg csalás miatt tettek feljelentést, a BRFK azonban feljelentés-kiegészítést követően arra a következtetésre jutott, hogy az ügyben csalás gyanúja fel sem vetődhet, a csődbűntetté azonban igen. Azonban ennek nyomozása nem a rendőrség, hanem a vámőrség hatáskörébe tartozik.

A vámnyomozók viszont nem értik, hogy a BRFK miért állította azt, hogy "a feljelentett cselekmény csődbűntett lehet". Csődbűntett miatt a felszámolási eljárás megindítása után végrehajtott, a hitelezők kielégítését akadályozó ügyletek miatt indítható. Mivel az adós cég, a Ganz Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. ellen még nem indult felszámolási eljárás, ez az út nem járható.

A Megyei híd építői már egyre türelmetlenebbek: több kisvállakozás tönkrement, van, amelyiket már fel is számolták, sőt olyan is, ahol a tulajdonos háza is elúszott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A hitelezők mind kis cégek, amelyeknek a szó szoros értelmében a létük múlik azon, hogy megkapják-e az elvégzett (és átvett) munkájuk ellenértékét. Többen már kilátásba helyezték a híd erőszakos lezárását, de vannak olyan cégek is, amelyek a visszabontásától sem riadnának vissza.

Címkék: