Törvényi garancia a "kartell-spicliknek"!

Világgazdaság2009. március 31. 09:15

A jövőben már törvényi garanciát élveznek a magukat, illetve társaikat feladó kartellezők, és versenyezhetnek a bírság alóli teljes mentesülésért.

A magukat, illetve társaikat feladó kartellező cégek akár százmilliókat spórolhatnak, ha még időben bizonyító erejű információkat szolgáltat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számára.

A módosult versenytörvény ugyanis már rögzíti a GVH úgynevezett engedékenységi politikáját, mely szerint teljes mentesülésre az számíthat, aki a verseny-felügyeleti eljárás elindításához nyújt kellő információt, vagy később bizonyítékhoz juttatja a hivatalt. Csökken a bírsága annak, aki menet közben nyújt értékes adatokat.

Az engedékenységet egyébként még 2004-ben vezették be, arra számítva, hogy könnyebben felderíthetővé válnak a kartellek, azonban nem igazán volt példa a vállalatok együttműködésére, főként a valódi jogi garanciák hiánya miatt.

Most azonban már a módosított versenytörvény tartalmazza a mentesítési feltételeket, így a visszaélésekre - remények szerint - hamarabb fény derülhet a jövőben.

Címkék: