Mi vonzza a magyarokat Romániába?

Pénzcentrum2009. március 30. 09:45

A magyar vállalkozásokra mágnesként hat, hogy Romániában már 70 eurós költséggel kft.-t lehet alapítani, ráadásul igen rövid idő alatt. Tavaly az előző évit is meghaladó, több mint ezer új magyar érdekeltségű céget jegyeztek be a szomszédos országban.

Ezzel a magyar cégek száma meghaladja a kilencezret, igaz túlnyomó többségük alacsony tőkéjű kisvállalkozás. A befektetések legalább 80 százalékát továbbra is néhány nagy cég többek között az OTP, a Mol, a Richter, a Danubius Hotels és a Fornetti adja - mondta el Bognár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség kereskedelmi irodájának vezetője.

A magyarok számára továbbra is Erdély az elsődleges célpont, de Bogár szerint a távolabb fekvő területeken is lenne üzleti lehetőség, de ezek kihasználása nagyobb befektetést igényelne.

A magyar cégek legkevésbé a turizmusban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban jeleskednek, mivel ezekben az ágazatokban az infrastrukturális hiányosságok miatt nagyobb beruházásokra lenne szükség, és hosszabb távú megtérüléssel lehet számolni.

Befektetői szemmel nézve az igazi áttörést Románia EU-csatlakozása hozta, mivel ezzel megszűnt a vámkezelés, és a kamionoknak nem kell többé fél napot a határon rostokolniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze sok egyéb más szempontból javult az üzleti környezet, kivéve talán az adózási kérdéseket, hiszen Romániában van érvényben a legtöbb adónem, szám szerint 113.

Címkék: