Az IBM fejest ugrott a mélyvízbe

Pénzcentrum2009. március 13. 11:00

Víz- és energiatakarékossági szolgáltatásokat is nyújtana a világ egyik legnagyobb informatikai vállalata. Például olyan informatikai berendezéseket terveznek, amelyek előre jelzik, ha fertőző anyag került a vízvezeték-hálózatba.

Az informatikai világcég a napokban mutatja be új, vízgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseit. Úgy látják, a teljes piac akár 20 milliárd dolláros hasznot is hozhat a következő öt évben.

A lépés egyik eleme annak a tervnek, amely szerint az IBM fontos szereplőjévé válna az infrastrukturális szolgáltatásoknak, például a közlekedésszervezés és a villamosenergia-hálózat területén. A cég arra törekszik, hogy meggyőzze az állami szereplőket és a közszolgáltatásokat nyújtó vállalatokat arról, hogy fejlesztéseivel komoly hatékonyságnövelés érhető el.

Például a központtal folyamatos összeköttetésben álló IBM- rendszer automatikusan elküldi az adatokat, ahelyett, hogy az áramszolgáltató mérőóra leolvasója minden házba becsengetne, hogy felírja az óraállást.

Az IBM szerint a mérnökei által kidolgozott rendszer a hatékony és energiatakarékos vízfelhasználáshoz is nagy mértékben hozzájárulhat. A szolgáltatók sokkal egyszerűbben tudnák felügyelni a vízfogyasztást, a rendszer hamarabb észleli például a csőtörést, vagy azonnal figyelmeztet, ha valamilyen káros anyag került a vezetékekbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalat egy ír tengerészeti központtal együtt dolgozik a "SmartBay" elnevezésű projekten, olyan szenzorokat fejlesztenek, amik érzékelik a szennyeződéseket, a víz kémiai változását. A fejlesztés alatt álló mérőeszközök a halászoknak és a hajóknak is tudnak segíteni, például felismerik a vízen lebegő veszélyes anyagokat.

A projektek ugyanakkor az IBM válságkezelő stratégiájába is illeszkednek: a cég azt reméli, hosszú távon komoly profitra tehet szert az új fejlesztések segítségével.

Címkék: