250 év után megszűnik a pécsi kesztyű!

Pénzcentrum2009. február 17. 09:30

Csaknem 250 évnyi működés után bezár az egykor több száz dolgozót foglalkoztató Pécsi Bőrgyár Zrt. A gépek és berendezések nagy réséz már eladták, napokon belül az utolsó alkalmazottak is távoznak a cégtől.

Az ország egyik legnagyobb múltú, 1762-ben megalapított üzemét 1993-ban alakították részvénytársasággá. Három évvel később a cég a felszámolás sorsára jutott, ám működőképességét sikerült megőrizni. A reorganizációt követően a társaság kisebb kapacitással de tovább termelt, ám hamar kiderült, hogy a hatalmas, szinte a belvárosban működő korszerűtlen épületekben nem lehet gazdaságosan bőrgyárat üzemeltetni.

A cég hatalmas területeinek egy részét ugyan fokozatosan eladogatták, ám az így befolyó összegek csak az agóniát hosszabbították. A cég időközben folyamatosan megvált a gépeitől is. Ráadásul nemrég az a spanyol tulajdonban lévő cég is lehúzta a rolót, amelyik ugyancsak bőrgyártással foglalkozott és évek óta a társaságtól bérelt ingatlanokat. A Pécsi Bőrgyár Zrt. 2007 végén, 2008 elején még mintegy 50 dolgozót foglalkoztatott, ám már rájuk sem volt szükség. A mára megmaradt néhány ember jobbára csak a készletek kiárusításával foglalkozik, s közülük a jövő hónapban az utolsó lényegében "lekapcsolja a lámpát".

Címkék: