Profitzuhanás Dubaiban: újabb elhalasztott projektek!

Pénzcentrum2009. február 16. 14:00

54 %-os profitzuhanásról számolt be a Közel-kelet egyik legnagyobb ingatlanberuházója az Emaar Properties, amely a világ legmagasabb épületének, a Burj Dubainak is a fejlesztője. Az emirátusok egyik óriásvállalatának eredményét a helyi keresletcsökkenés mellett a tengerentúli leányvállalat hatalmas veszteségleírása is sújtotta.


Burj Dubai (Forrás: burjdubai.com)

Az Emaar még 2005-ben vásárolta fel az amerikai John Laing Homes vállalatot, amikor a másodlagos jelzálogpiaci válság első jelei még csak kibontakozóban voltak az Egyesült Államokban. A leányvállalat 1,77 milliárd dirhamos (111,5 milliárd forintos) veszteségleírása több mint a felét felemésztette az anyacég nyereségének.

Elemzők szerint szinte hihetetlen, hogy a cég még a csökkenő bel- és külföldi kereslet és a tengerentúli veszteségleírás ellenére is nyereséget tudott termelni. Az eredmények várakozások felülinek bizonyultak még akkor is, ha több tervezett beruházást el kellett halasztani. Az Emaar ugyanakkor bejelentette, hogy minden olyan projektet befejeznek, ahol már elkezdődtek a munkálatok.

A vállalat nem mondott le a további terjeszkedésről sem és világszerte piackutatásokat végeznek. A Dubaiban tapasztalható visszaesés arra kényszeríti a céget, hogy más kedvezőbb megtérüléssel kecsegtető országokban is piacokat szerezzen. Az egyik legnagyobb konkurensnek számító RAK Properties nyeresége 24 %-kal csökkent, a versenytárs szintén több előkészítés alatt álló beruházás elhalasztására kényszerült.

Címkék: