Vitézy Dávid a helyközi bérletek megszüntetéséről: ez egy jelentős rejtett áremelés

Pénzcentrum2024. január 9. 19:44

Vitézy Dávid közlekedési és város-mobilitási szakértő, a BKK korábbi vezérigazgatója is reagált Lázár János építési és közlekedési miniszter mai bejelentésére. Vitézy a Budapest-bérlettel, a helyközi bérletek megszüntetésével és az országos tarifareformmal kapcsolatban is megosztotta nézeteit a Facebookon.

Vitézy Dávid közlekedési és város-mobilitási szakértő egy Facebook-posztban reagált Lázár János építési és közlekedési miniszter mai bejelentésére. Vitézy szerint a mostani bizonytalan helyzet már önmagában is súlyos károkat okozott a budapesti tömegközlekedésnek, hiszen hetek óta nem lehet tudni, hogy érvényesek lesznek-e a Budapest-bérletek a HÉV-re és a kék Volánbuszokra.

Vitézy szerint a korábbi konstrukció jó volt, azt kellett volna meghosszabbítani. Szerinte ennek elmaradásáért mindkét felet, tehát a fővárost és Lázár János minisztériumát is terheli a felelősség. A miniszter mai ajánlatát Vitézy „értékelhetetlennek” tartja, az ugyanis nem szólt arról, hogyan nézne majd ki a jegybevételek felosztási rendje.

Loading...

A helyközi bérletek megszüntetésével kapcsolatban a bejegyzés megjegyezte, hogy

akinek a régi típusú km-alapú bérletek jobban megérik, azoknak a ma bejelentett döntés brutális áremelést jelent. Az eddigi 5 km-es vasúti, Volánbusz vagy hév-bérletet vásárlóknak az eddigi 5940 forint helyett 9450 forint lesz a havi bérlet, ami 59%-os áremelés.

A bejegyzés szerint ezeknek a bérleteknek nincs közük a Budapest-bérlet ügyéhez, így az 5 kilométeres bérletek megszüntetése egy jelentős rejtett áremelést jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az országos tarifareformmal kapcsolatban Vitézy azt írta, hogy abban bízott, „hogy az országos tarifareform azt jelenti: végre lesznek egységes és egymáshoz csatlakozó busz- és vonatjegyek az országban”. Szerinte nonszensz, hogy „ha egy MÁV-Volán átszállásos utazást tervezek, kétféle jegyet kell vennem, két külön helyről”.

Vitézy szerint jó dolog a ma bejelentett 24 órás vármegye- és országos napijegy bevezetése, ahogy a kedvezmények egyszerűsítése is időszerű volt, „de a teljes országos jegystruktúra egységesítése jelenti csak az igazi és régóta szükséges tarifareformot, minden más csak félmegoldás”.

Címkék:
Budapest, tömegközlekedés, közösségi közlekedés, vitézy, máv start, volánbusz, vitézy dávid, vármegyebérlet,