Itt a tételes lista: ezek a bérletek, kedvezmények szűnnek meg tavasztól a MÁV-nál, Volánnál

Pénzcentrum2024. január 9. 16:29

A mostani 65 kedvezményből csak 22 darabot tartanak meg a MÁV-nál és a Volánbusznál Lázár János bejelentése szerint. Mutatjuk, melyik engedmények tűnnek el, és kinek lesz ingyenes az utazása tavasztól.

Komoly tarifaváltozásokat jelentett be Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden: mint mondta, minden bérletet megszüntetnek a vármegye és országbérleteken túl márciustól a MÁV és a Volán járatain.

A kedvezmények nagy része is megszűnik (Lázár azt mondta, a 65-ből csak 22 kategória marad meg), a Pénzcentrum most összeszedte, a miniszter szavai alapján milyen változások lesznek. A miniszter szerint csak az 50 százalék árengedményt biztosító kedvezmények maradnak meg.

  • Tavaszig a 14 és 25 év közöttiek 33 százalékos árengedményt kapnak péntek 10 órától vasárnap 23:59-ig, ez megszűnik, az érintett korosztály féláron utazhat, ha egyébként nincs ország- vagy megyebérletük.
  • A Magyar Természetjáró Szövetség TEKA kártyájára a MÁV 20 százalék kedvezményt biztosít pénteken 00:00 órától vasárnap 23:59 percig terjedő időszakra. Ez vélhetően megszűnik, de azt nem tudni, lesz-e valami helyette.
  • A jelenlegi szabályok szerint csak 6 éves korig utazhatnak ingyen a gyerekek, Lázár szerint ezt kiterjesztik a 14 éven aluliakra is - nekik most még "csak" féláron van a jegy.
  • Márciustól az oktatásban és az egészségügyben dolgozóknak, közalkalmazottaknak nem kell pecsételgetni, korlátlan 50 százalékos kedvezményt kapnak.
  • Az egy vagy két gyermekkel utazó felnőttek jelenleg 33 százalékos kedvezményt kapnak, ez minden bizonnyal megszűnik márciustól.

A 90 százalékos kedvezménykategóriában utazóknak márciustól ingyenes lesz a tömegközlekedés, így többek között minden 65 év alatti személynek, aki

  • öregségi nyugdíjban, vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesül (a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegély; egyházi jogi személytől kapott nyugdíj vagy munkaképtelenségi járadék; EGT-állam jogszabályai vagy egyezmény alkalmazásával megállapított öregségi nyugdíj),
  • özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesül,
  • rokkantsági ellátásban részesül (aki 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 30%-os vagy kisebb mértékű)
  • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesül,
  • külföldről hazatelepült magyar állampolgár (aki külföldről részesül nyugellátásban),
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy,
  • gyám és a gyámolt,  illetve gondnok és a gondnokolt,
  • gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.

Emellett a nagycsaládosok, a vakok és kísérőik, a képzésben résztvevő munkanélküliek vagy a gyógypedagógiai intézetek tanulóinak járó 90 százalékos kedvezmény is 100 százalékossá változik.

Arról nem tudni, mi lesz a különféle rendezvények alkalmából nyújtott utazási kedvezmények sorsa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Két új jegytípust is bevezetnek, ezek lesznek

  • a vármegye 24, ami 990 forintba fog kerülni,
  • illetve a Magyarország 24, ami 4990 forint lesz.

Ezek kereteiben az összes MÁV-Volán közlekedési eszközön korlátlanul lehet utazni az adott megyében, vagy a drágább verziónál az egész országban 24 órán keresztül.

Címlapkép: Lakatos Péter, MTI/MTVA

Címkék:
utazás, MÁV, vonat, busz, tömegközlekedés, megszűnik, lázár jános, miniszter, kedvezmények, volánbusz,