Te is lelépnél Angliába melózni? Ma már nem olyan egyszerű, erről jobb ha tudsz

Gosztola Judit2023. október 5. 05:46

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-i hatállyal kiléptek az Európai Unió kötelékéből, ami jól megkavarta az angliai munkavállalást: az uniós polgárok korábbi megszokott szabad munkaerő-mozgása megszűnt, tehát a magyar állampolgárok munkavállalása is csak a brit kormány által bevezetett vízumrendszer alapján lehetséges. Elmagyarázzuk, pontosan milyen feltételekkel lehet ezt kérelmezni, ahogy annak is utánajártunk, milyen feltételekkel lehet valaki brit állampolgár.

A különböző országok állampolgárságának megszerzéséről szóló sorozatunk következő részében azt járjuk körül, milyen feltételekkel lehet valaki brit. (Előzőekben vizsgáltuk a spanyol és a német igénylések hátterét, valamint az osztrák munkavállalás feltételeit). Az Egyesült Királyság esetében ugye bonyolultabb a helyzet, hiszen 2020. január 31-i hatállyal kiléptek az Európai Unió kötelékéből, és a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak is lezárult azóta, így 2021. január 1. után az uniós polgárok korábbi megszokott szabad munkaerő-mozgása megszűnt, helyét egy speciális vízumrendszer vette át.

A kezdetek

2004. május 1-jén tíz új ország, Ciprus és Málta, valamint  nyolc közép- és kelet-európai ország: Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott az EU-hoz. Az Egyesült Királyság, Írország, Svédország már 2004 legelején megnyitotta munkaerőpiacát az EU-hoz akkor csatlakozó tagállamok előtt, Németország és Ausztria ennél egyel óvatosabb volt, ők csak májusban lépték ezt meg.

A bővítés fogadtatása korántsem volt egységes; aggodalom és bizonytalanság fogadta nyugaton, remény és bizakodás keleten. A régi tagok sem voltak egységesek ennek a megítélésében. A változó brit munkaerőpiacon, ahol a szolgáltatások súlya egyre meghatározóbb, a külföldi munkások jelenléte a rugalmasság fontos eszköze. Még vonzóbb a külföldi munkaerő, ha viszonylag alacsony bérű, amilyenek a közép-kelet-európai országok (a Cseh Köztársaság, Magyarország, Észtország, Lengyelország, Szlovénia) polgárai, különösen akkor, ha képzési programokra érkeztek (azaz képzettebbek) – írja Hárs Ágnes a Csatlakozás és csalatkozás – a magyar munkaerőpiac és a migráció című tanulmányában.

Annak ellenére, hogy 2004–2007 között 0,11%-kal nőtt az EU GDP-je a munkaerő-piaci nyitásnak köszönhetően, Nagy Britannia nemrég úgy döntött, elhagyja a közösséget. Persze egyes kritikai hangol szerint az ország mindig is csak félszívvel volt tagja az EU-nak, hiszen kimaradt például a valutaunióból, nem volt tagja a schengeni övezetnek, és nagyon sokszor igyekezett útját állni bizonyos kollektív uniós célkitűzéseknek.

A britek tehát mindig is csak félszívvel támogatták az európai integrációt, részben történelmi okok, a brit nagyhatalmi státusz miatt, de tegyük hozzá az EU sem volt mindig kellően rugalmas a brit kivétel-kérésekre.

A 2016-os népszavazási eredményhez a fent említett, hazugságokat is tartalmazó kampány mellett külső hatalmak és üzleti csoportok dezinformációs kampánya is hozzájárulhatott, ahogy az is, hogy a brit társadalom erősen frusztrálttá vált az elmúlt évekre számos gazdasági-társadalmi-szociális ok miatt (pl. a globalizáció árnyoldalainak hatásaitól kezdve ipari központok folyamatain át a közlekedési nehézségekig) és ezekből a hangzatos kampányszlogenek (vegyük vissza az országunkat, stb.) sokaknak akár kiutat is kínálhattak.

Aki már kint volt, az maradhat

A kilépés folyamatát a Pénzcentrum oldalán is végigkísértük napról napra, hiszen hozzávetőlegesen 170 ezer honfitársunk él kint, de számtalan cseh, lengyel, román litván munkavállaló is. Mint köztudott,

a Brexit miatt 2021. január 1. után az uniós polgárok korábbi megszokott szabad munkaerő-mozgása megszűnt, tehát a magyar állampolgárok munkavállalása is csak a brit kormány által bevezetett vízumrendszer alapján lehetséges.

Turisztikai céllal persze bárki kimehet, de legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazás engedélyezett.

Mint emlékezhetünk rá  2020. december 31-ig már az Egyesült Királyságban élő, vagy eddig beutazott magyar állampolgároknak legkésőbb 2021. június 30-ig kellett regisztrálniuk magukat az uniós polgárok Letelepedési Rendszerében (EUSS - EU Settlement Scheme), ha tartósan maradni szándékoztak és meg akarták őrizni jogaikat. A határidő lejárt, így aki csak ezután menne, azoknak egy újfajta eljárásrendet kell megugraniuk.

Új vízumok

Persze ez sem lehetetlen, a brit belügyminisztérium oldalán még magyar nyelvű tájékoztató is olvasható. Ebből kiolvashatjuk, hogy az Egyesült Királyság 2021. január 1-jén bevezetett egy pontalapú bevándorlási rendszert (points-based immigration system), amely a képességeket és a tehetséget helyezi előtérbe, és nem azt, hogy egy személy honnan jön.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Aki 2020. december 31. előtt nem az Egyesült Királyságban élt, és nem rendelkezik a Kilépési megállapodás alapján jogokkal, annak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, hogy ott élhessen, dolgozhasson igénybe vehesse a szociális szolgáltatásokat.

Aki 2022-től az Egyesült Királyságban szeretne tanulni vagy dolgozni, annak át kell esnie bizonyos ellenőrzéseken, többek között a bűnügyi nyilvántartási ellenőrzésen. Fontos, hogy még azelőtt kell benyújtani a kérelmet és meg is kell kapni a pozitív visszaigazolást, hogy beutaznánk. A kérelme részeként igazolni kell a személyazonosságot, és kérelmezési díjat is kell fizetni. Az alábbi vízumokra lehet pályázni:

  • Szakképzett munkavállalói vízumra (Skilled Worker visa) pályázhat, aki a képesítésének megfelelő állásajánlattal rendelkezik egy Belügyminisztérium által jóváhagyott támogatótól és rendelkezik B1 (a Közös Európai Referenciakeret szerint) szintű angol nyelvtudással.
  • Szakképzett munkaerő: egészségügyi és szociális ellátási vízumra (Health and Care visa) jogosult, aki egészségügyi tevékenységet végez, és szakmájának megfelelő állásajánlattal rendelkezik, beszél angolul, és teljesíti a Szakképzett munkaerő eljárásmenet követelményeit. Aki tehát az egészségügyben helyezkedne el, és megfelelően képesített, az  gyorsított eljárásra számíthat, családtagjait is viheti magával, alacsonyabb kérelmezési díjakat kell fizetnie és a kérelmező célzott támogatásban részesül a kérelmezési folyamat során. Ezen felül az egészségügyi pótlék fizetésének kötelezettsége alól is mentesül.
  • “Global Talent” vízummal a legmagasabban képzett munkavállalók állásajánlat nélkül utazhatnak be az Egyesült Királyságba. Ezt a vízumot a természet-, társadalom- és műszaki tudományok, a művészetek (beleértve a filmművészetet, a divattervezést és az építőművészetet) és a digitális technológia elismert vezetői, valamint jövendő vezetői, illetve olyan személyek kaphatják meg, akiknek egyedülálló szakértelme gazdagíthatja az Egyesült Királyságban a tudást, a gazdaságot és a társadalmat. Vezető tudósok és kutatók esetében a gyorsított STEM-séma keretén belül rövidebb a jóváhagyási eljárás.
  • Alternatív munkavállalói vízumok és speciális foglalkozású személyek Az Egyesült Királyságban történő munkavállalást számos egyéb vízumprogram is lehetővé teszi, köztük például startup- és az innovátori vízum (Start-up and Innovator visas). Speciális foglalkozású személyek, például egyházi személyek, sportolók és kreatív szakemberek számára is rendelkezésre állnak vízumprogramok.
  • Diákvízumot (Student visa) igénylőknek igazolnia kell, hogy egy, a Belügyminisztérium által jóváhagyott oktatást támogató részvétel lehetőségét ajánlották fel neki, beszél, olvas, ír és ért angolul, elegendő pénzzel rendelkezik ahhoz, hogy fenntartsa magát és beutazásának az Egyesült Királyságban valóban a tanulás a célja.
  • Diplomásvízumot (Graduate visa) igényelhet, aki sikeresen elvégzi az alap- vagy ennél magasabb képzést az Egyesült Királyságban,a befejezésétől számított legfeljebb 2 éves (PhD-hallgatók esetében 3 éves) időszakra.

A brit állampolgárság megszerzése

Aki a letelepedéssel nem elégszik meg, az állampolgárságért folyamodhat, de persze csak akkor ha már határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel vagy "letelepedett státusszal" rendelkezik és ha már 5 éve az Egyesült Királyságban él, valamint minimum 12 hónapja rendelkezik az alábbiak valamelyikével:

  • határozatlan idejű tartózkodási engedély az Egyesült Királyságban
  • "letelepedett státusz" (más néven "az EU letelepedési rendszere szerinti határozatlan idejű tartózkodásra jogosító engedély").
  • határozatlan idejű engedély az Egyesült Királyságba való belépéshez (engedély külföldről az Egyesült Királyságba való állandó költözésre).

Fontos! Annak nem kell 12 hónapot várnia a kérelem benyújtására, aki brit állampolgárral kötött házasságban él.

Ezenfelül feltétel

  • a 18. életév
  • igazolnia kell, hogy már pontosan 5 évvel azelőtt az Egyesült Királyságban tartózkodott, hogy a kérelem beérkezik a Belügyminisztériumba.
  • igazolnia kell az angol, walesi vagy skót gael nyelvtudását.
  • sikeresen letette az Egyesült Királyságban eltöltött életre vonatkozó tesztet
  • továbbra is az Egyesült Királyságban kíván élni

Kizáró ok, ha a kérelmező megszegte Egyesült Királyság bevándorlási törvényeit, ám aki  határozatlan idejű beutazási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezik, a Belügyminisztérium általában nem ellenőrzi, hogy előtte megszegett-e bármilyen bevándorlási törvényt.

Kizáró ok, ha a kérelmező

  • a kérelmét megelőző 5 évben 450 napnál többet töltött az Egyesült Királyság területén kívül
  • az elmúlt 12 hónapban 90 napnál többet töltött az Egyesült Királyság területén kívül
  • megszegte az Egyesült Királyság bevándorlási törvényeit

A kérelem benyújtása 1580 fontba kerül, ami nagyjából 707 ezer forintnak felel meg. A biometrikus adatok (ujjlenyomat és fénykép) felvételére is szükség van - ez nem kerül díjazásra. 

Az Egyesült Királyságban megengedett a kettős állampolgárság (más néven kettős állampolgárság). Ez azt jelenti, hogy Ön lehet brit állampolgár és más országok állampolgára is.

 

Címkék:
európai unió, munka, munkaerő, london, engedély, magyar, angliai magyarok, londoni magyarok, egyesült királyság, állampolgárság, brit, külföldi munkavállalás,