Kiderült, ez a Balaton legnagyobb veszélye: tábla sem jelzi, pedig életveszélyes lehet

Pénzcentrum2023. augusztus 19. 12:00

Sokan talán még nem is hallottak az úgynevezett marásvonalakról, amiket annak ellenére sem jelez semmi, hogy egyébként nagy veszélyt jelentenek a fürdőzőkre nézve.

Pár száz méterre a parttól egy árokszerű képződmény húzódik a Balaton medrében, az úgynevezett marásvonal – olvasható a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának honlapján. A marásvonalat nem jelzi bója, így a parttól messzire bemerészkedő strandolóknak kell a veszély tudatában lenniük.

Sokan – főleg a déli parton fürdőzők – hajlamosak mélyen besétálni a tóba, mivel abból indulnak ki, hogy a Balaton alapvetően sekély. Csakhogy egy élő természeti képződményről beszélünk, amit a hullámok, viharok időnként átrendeznek, így aztán szó sincs róla, hogy a meder lejtése egyenletes lenne.

A legnagyobb veszélyt a már említett, különösen a déli parton hangsúlyos marásvonal jelenti. Az északi part medre gyorsan, de egyenletesen mélyül, ezzel szemben a déli partnak sokkal szélesebb a sekélyes része, így a marásvonal elérésekor jóval nagyobb arányú a mélyülés. Ez azt jelenti, hogy itt a víz két métert is mélyülhet 30-50 méteren belül. Tulajdonképpen egy árokról beszélünk. A parttól 1 kilométerre már érezhető ez az árok, és gyakran az vezet tragédiához, hogy a vízibicikliről beugrók pánikba esnek amiatt, hogy hirtelen eltűnik a talaj a lábuk alól.

A marásvonalakhoz kiemelkedések, úgynevezett turzások is hozzájönnek: ezeket a víz építi a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból. Mint írtuk: élő tóról van szó, aminek az az egyik következménye, hogy ezek a turzások mozognak, egy-egy vihar után könnyedén helyet változtathatnak, így nem szerencsés fejest ugrani a déli parton. Ezek ráadásul nem képeznek párhuzamos ívet a parttal a mélyvíz felé. Ez a nagyfokú változékonyság csak a turzásokra jellemző egyébként, a marásvonalak helyzete ezzel szemben csak nagyon lassan változik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jó hír viszont, hogy a kijelölt strand határán belül nem kell tartanunk a marásvonalaktól. A strandot üzemeltetőknek 120 centiig kötelességük kijelölni a strand határát, az már a strandoló felelőssége, hogy ne menjen túl ezeken a bójákon.

Címkék:
Balaton, életveszély, vízbefulladás, balesetveszély, fulladásveszély, déli part, marásvonal,