Brutális mínuszban a magyar vasút: rengeteget bukik a MÁV az országbérleteken

Pénzcentrum2023. augusztus 15. 09:13

Nem tesz kimondottan jót az ország- és vármegyebérletek tavaszi bevezetése a vasútnak, idén két hónap alatt kétmilliárdos mínusz "termett" a kasszában.

400 millióval kevesebb volt a MÁV júniusi bevétele, ha az egy évvel korábbi adattal vetjük össze - ezt írja a Népszava. A lap megjegyzi, hogy míg januárban 2,3 milliárddal több volt a havi bevéte az egy évvel korábbihoz képest, nyárra nemhogy eltűnt ez a plusz, hanem még jelentős veszteség is megjelent, és ezt rá lehet írni a vármegye- és országbérletek tavaszi bevezetésére.

A kedvezményes bérlettípusok beezetését februárban, a szokásos évértékelőjén jeéentette be Orbán Viktor, és amint bevezették, a MÁV bevétele szabályos zuhanórepülésnek indult. A cég belső elemzése szerint már májusban 953 millió forinttal csökkent a jegybevétel az egy hónappal korábbi adatokhoz képest, júniusban pedig ennél is rosszabb volt a helyzet, vagyis a kedvezményes bérlettípusok bevezetése két hónap alatt kétmilliárdot vett ki a MÁV kasszájából.

borítókép: MÁV

Címkék:
utazás, közlekedés, MÁV, máv-start, vonat, vasút, bérlet, tavasz, kedvezmény, bevétel, bevételek, máv start, bevételkiesés, vármegye,