Megint meggyűlt a MÁV baja a viharral: óriási késésekre kell számítani ezeken a vonalakon

Pénzcentrum2023. augusztus 5. 08:49

Az esti vihar okozta károk nehezítik ma hajnaltól a vasúti közlekedést. Rengeteg helyen fák dőltek a sínekre, illetve megrongálódott a felsővezeték, néhol pótlóbuszok indultak, sok helyen késések várhatók még most is. Több vonalon a nap folyamán állhat csak helyre a menetrendszerű közlekedés, de van ahol már el is hárították a problémát. A MÁVINFORM tájékoztatását közöljük egybegyűjtve.

15:23 - Késik az EuroCity

Terespol, Varsó, Katowice, Bohumin, Braclav, Pozsony felől Budapestre közlekedő Báthory EuroCity (EC 131) 90-120 perc késéssel várható a határállomásra. Így a Nyugati pályaudvarra körülelül 21:30-22 óra körül érkezhet meg.   

14:39 - Tokaj IC

A Keleti pályaudvarról menetrend szerint 11:15-kor, de jelentős késéssel elindult Tokaj InterCity (IC 564) csak Nyíregyháza állomásig közlekedik. Nyíregyházától másik vonatszerelvényre kell átszállni. Az IC utasai Debrecen állomásra a Záhonyból Debrecenbe 16:03-kor induló vonattal utazhatnak tovább.

14:28 - Kaposvár

A Keleti pályaudvarról Kaposvárra tartó Rippl-Rónai InterCity (IC 824) 75 perc késéssel, csak Dombóvár állomásig közlekedik. A Kaposvárra utazók a Dombóvárról Gyékényesre 15:59-kor induló személyvonatot (8236) vehetik igénybe.  

A Kaposvárról 16 órakor a Keleti pályaudvarra induló Rippl-Rónai InterCity (IC 823) kaposvári utasait pótlóbusz szállítja Dombóvár állomásra. Ott átszállnak az IC vonatszerelvényre.

11:59

Rákos és Rákosszentmihály között nem közlekedhetnek a vonatok a felsővezetékhez belógó faágak miatt, azok eltávolításáig. A Rákos-Pilisvörösvár viszonylatú S76-os vonatok csak Angyalföld-Pilisvörösvár között közlekednek. Vonatkimaradások is várhatók.

11:29 - Tokaj IC

A Nyugati pályaudvarról Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc érintésével a Keleti pályaudvarra menetrend szerint 8:23-kor elindult Tokaj InterCity (IC 652) 75 perc késéssel közlekedik. Emiatt csak Nyíregyházáig közlekedik. Nyíregyházáról a vonat eredeti menetrendje szerint mentesítőt indítanak Szerencs, Miskolc, Füzesabony, Hatvan érintésével a Keleti pályaudvarra.  

11:01

A Nyugati pályaudvarról Dabasra 10:18-kor és a Dabasról a Nyugati pályaudvarra 12:16-kor induló S21-es (2914 és a 2925) vonat nem közlekedik.

10:32 - Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba

A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba vonalon továbbra is 30-60 perc késéssel közlekednek a vonatok. A szakemberek még dolgoznak a hajnali viharkárok felszámolásán, a munka 7-8 óra hosszát is eltart. Járatkimaradások is várhatók szombaton napközben.

A Békés InterCity vonatok helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe a békéscsabai vonalon. Az utasokat pótlóbusz szállítja Rákos és Maglód között. A kialakult helyzet miatt a békéscsabai vonalról az IC és nemzetközi vonatok kerülő útirányon át közlekednek Szolnoktól.

10:19 - Miskolc

A Budapest–Miskolc vonalon a hajnali vihar miatt a vonatok jelenős, 60-180 perc késéssel közlekednek. A vonatkésések, járatkimaradások miatt az alábbi korlátozások érvényesek:

  • A Nyíregyházáról Szerencs, Miskolc érintésével a Keleti pályaudvarra 5:24-kor elindult Tokaj InterCity (IC 519) csak Gödöllő állomásig közlekedik.
  • A Keleti pályaudvarról Miskolcon át Kassára, illetve Sátoraljaújhelyre 8:15-kor induló Hernád-Zemplén InterCity nem közlekedik Budapest és Miskolc között. (IC 190)
  • A Keleti pályaudvarról Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Cegléd, Nyugati pályaudvar felé 7:15-kor induló Tokaj InterCity (IC 560) a Keleti pályaudvar és Gödöllő között nem közlekedett. Az IC vonat Gödöllőtől késéssel közlekedik. 
  • Az Egerből a Keleti pályaudvarra 7:06-kor elindult Agria InterRégió (IR 549) csak Hatvan állomásig közlekedik.
  • A Keleti pályaudvarról Egerbe 7:55-kor induló Agria InterRégió (IR 5500) csak Hatvantól közlekedik.
    A gödöllői S80-as vonatok nem közlekedek. 

Az InterCity vonatokat helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetik.

8:21 - Nyíregyháza, Miskolc, Keleti, Gödöllő

A Nyíregyházáról Szerencs, Miskolc érintésével a Keleti pályaudvarra 5:24-kor elindult Tokaj InterCity (IC 519) csak Gödöllő állomásig közlekedik. A Keleti pályaudvarról Miskolcon át Kassára, illetve Sátoraljaújhelyre 8:15-kor induló Hernád-Zemplén InterCity (IC 190) Gödöllőről indul.

7:11 - Neszmély és Süttő

Neszmély és Süttő állomás között vízátfolyás miatt nem közlekednek a vonatok. Az utasokat pótlóbusz szállítja.

6:44 - Budapest-Vác-Szob vonal

Nagymaros és Szob között a Dömösi átkelés megállóhelynél a heves esőzés következtében iszap átfolyás miatt csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok. A Budapest – Vác – Szob vonalon 20-30 perccel megnőhet a vonatok menetideje. Az alábbi vonatok nem közlekednek:

  • A Nyugati pályaudvarról Vácra 6:15-kor induló S70-es (2412),
  • A Vácról a Nyugati pályaudvarra 7:34-kor induló S70-es (2447)
  • A Nyugati pályaudvarról Szobra 6:08-kor induló Z70-es (2312),
  • a Vácról Veresegyház érintésével a Nyugati pályaudvarra 6:35-kor induló S71-es (2527) vonat.

5:42 - 7:51 - Mezőtúr és Kétpó, békéscsabai vonal

Mezőtúr és Kétpó között mindkét vágányon tartós felsővezetéki zárlat akadályozta a vasúti közlekedést. A békéscsabai vonalon jelentős késésekre kellett számítani. Azóta Mezőtúr és Kétpó között mindkét vágányon újraindult a vonatközlekedés, a felsővezetéki zárlatot kijavították. 

A békéscsabai vonalon napközben állhat helyre a menetrend. 

5:36 - Szolnok-Debrecen vonal

Hajdúszoboszló és Ebes között meghibásodott a biztosítóberendezés. Emiatt a Szolnok-Debrecen vonalon megnő az InterCity és az InterRégió vonatok menetideje. 

4:54 - 7:08 - Magyarnándor, Nógrádkövesd, Balassagyarmat, Drégelypalánk, Aszód, Vác, Galgamácsa 

Még hajnalban Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat a fának ütközött. Ezen a szakaszokon szünetelt a vonatközlekedés. Időközben a kidőlt fát, újraindult a vonatforgalom.

A Balassagyarmat – Aszód vonalon jelentős késésekkel kellett számolniuk az arra utazóknak, napközben állhat helyre a menetrendszerű vonatközlekedés. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekedtek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt. A kidőlt fának nekiütközött a Balassagyarmatról Vácról 3:22-kor elindult személyvonat. A MÁV-START pótlóbuszt rendelt az utasok elszállításához. Azóta Balassagyarmat és Drégelypalánk között is közlekednek már a vonatok, a sínekre dőlt fát eltávolították.

A Balassagyarmat – Vác vonalon jelentős késések voltak várhatók. A délelőtt folyamán viszont helyreállhat a menetrend.

Aszód és Galgamácsa között sincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.

4:00 - 8:03 - budapesti elővárosi vonalak

Budapesten hajnaltól több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés. Az átvonuló vihar miatt fák dőltek a sínekre, felsővezetékek sérültek meg egy-egy szakaszon.

Pestszentimre felső és Kispest állomás között eltávolították a kidőlt lámpaoszlopot, újraindulhatott a vonatforgalom. Korábban Pestszentimre-felső és Kispest állomás között nem közlekedhettek a vonatok a vasúti pályára dőlt villanyoszlop miatt. Ott várakozott a Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra tartó S21-es (2919) személyvonat. Az utasok elszállításához pótlóbuszt rendeletek. A Budapest-Lajosmizse vonalon megnő az eljutási idő, délelőtt állhat helyre a menetrendszerű vonatközlekedés.

A Rákosról Pilisvörösvárra 8:35-kor induló és a Pilisvörösvárról Rákosra 7:22-kor induló S76-os (3242-3259) vonat nem közlekedik. 

Aszód és Galgamácsa között sincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.

Ferencváros és Kőbánya-Kispest között mindkét vágányon felsővezetéki hiba van, a vonatok nem közlekednek. Ez a székesfehérvári G43-as vonatoknál okozhat kimaradást, késést.

Kőbánya-felső és Rákos között a fenti mindkét vágányon fadőlés miatt szünetel a vonatközlekedés. 6 órakor Rákosliget és Pécel között is fa dőlt a sínekre. A miskolci vonalon jelentős késékkel közlekednek a vonatok. A Budapest-Gödöllő közötti S80-as vonatok nem közkekednek. A Budapest-Gödöllő közötti S80-as vonatok nem közkekednek. A miskolci vonalon az IC vonatok helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők. 

A H8-as gödöllői héven és az M2-es metrón a Keleti pályaudvar és az Örs vezér tere között elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket, igazolványokat utazásra.  

A Keleti pályaudvar és Ferencváros között fadőlés miatt a felsővezetékben nincs áram, a győri és a pécsi távolsági vonatok hosszabb menetidővel közlekednek.

Pestszentlőrinc és Vecsés között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, felsővezetéki zárlat miatt. A Budapest-Cegléd-Szolnok elovárosi vonatok, továbbá a szegedi és a nyíregyházi távolsági, InterCity és InterRégió vonatok hosszabb menetidővel közlekednek.  

Maglód és Rákoshegy állomások között felsővezetéki zárlat akadályozza a vonatközlekedést. Maglód állomáson nem működik a biztosítóberendezés, itt sem közlekedhetnek a vonatok.

Az utasokat pótlóbusz szállítja, melyek Mende és Rákos között közlekednek. A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba vonalon jelentős késések, az elővárosi vonatoknál járatkimaradások kimaradás várható. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe a békéscsabai vonalon. 

A Keleti pályaudvarról Nagykátára 5:50-kor induló S60-as (3630) és a Nagykátáról a Keleti pályaudvarra 7:01-kor induló S60-as (3637) vonat nem közlekedik. A Keleti pályaudvar Kerepesi úti buszmegállójából pótlóbusz indul az S60-as nagykátai vonat helyett.

A kialakult helyzet miatt a békéscsabai vonalról az IC és nemzetközi vonatok kerülő útirányon át közlekednek Szolnoktól.

  • a Bukarestből a főváros felé tartó Dacia nemzetközi gyorsvonat (346),
  • a Szolnokról Fonyódra közlekedő Vitorlás InterRégió (18700),
  • a Békéscsabáról Tapolcára közlekedő Csabai Tekergő sebesvonat (1972).

Címkék:
közlekedés, Budapest, máv-start, vasút, vihar, pótlóbusz, viharkár, késés, vonatközlekedés, vonatok, mávinform, vonatkésés,