Itt a friss törvény: betiltják a fizetős strandokat, fizethetnek a szállodák, építkezni sem lehet a part mentén ezután Horvátországban

Világgazdaság2023. július 17. 08:44

Horvátországban évek óta téma a fizetős strandok kérdése, mivel az alkotmány kimondja, hogy a tengerpart közkincs, de részletszabályozás eddig nem volt az ügyben. A hatóságok eddig nem tudtak alkotmánysértésért bírságot kiszabni, most viszont elfogadtak egy törvényt, amely egyértelműen megtiltja, hogy bárki pénzt kérjen a strandok használatáért – írja a Poslovni Dnevnik hírportál alapján a Világgazdaság. Az új rendelkezések a tengerpart egyéb gazdasági hasznosítását is szabályozzák: a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, napágy- vagy strandeszközkölcsönzők csak koncessziós engedéllyel működhetnek.

A koncessziós engedélyeket minden esetben a helyi önkormányzatok adják ki pénzért, legfeljebb öt évre. A koncesszió tulajdonosainak viszont minden esetben garantálniuk kell a szabad hozzáférést a tengerhez. Ez alól kivételt képeznek a már működő kikötők, hajógyárak és sólepárlók, az ő koncessziójuk ugyanis korlátlan ideig érvényes. Újdonság, hogy eddig a tengerparti szállodák mentesültek a koncessziós díjaktól, a jövőben viszont nekik is fizetniük kell, ha a vízparti teraszaikon fogadnák a vendégeiket.

A törvény megerősíti a közvetlen tengerparti építkezés tilalmát is - írja a lap. A szabályozás értelmében a tenger dagálykori vízszintjétől számított 6 méteren belül tilos bármilyen építkezés, amely alól csak a történelmi épületek, valamint a vízi közlekedéshez és a halászathoz szükséges infrastruktúra képez kivételt.

 

Címkék:
önkormányzat, strand, horvátország, építkezés, tengerpart, belépő, tenger, kávézó, önkormányzatok, éttermek, strandbelépő,