A behajtani tilos tábla jelentése: milyen alakú a behajtani tilos tábla, mennyire büntetnek érte?

Pénzcentrum2023. június 18. 12:00

Veled is előfordult már, hogy csak az utolsó utáni pillanatban vetted észre az egy nagyobb autó, vagy egy lombos fa takarásában megbúvó közlekedési táblát? Friss a jogsid, vagy elfelejtetted, milyen alakú a behajtani tilos tábla, és most azon izgulsz, mennyi a behajtani tilos tábla megszegéséért járó bírság? Mutatjuk, mi a behajtani tilos tábla jelentése, illetve a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése!

Cikkünkben a behajtani tilos tábla, a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése és a behajtani tilos kiegészítő tábla jelentése kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak. Tudd meg, mi a behajtani tilos tábla és a mindkét irányból behajtani tilos tábla közötti különbség, milyen alakú a behajtani tilos tábla és a mindkét irányból behajtani tilos tábla, illetve, hogy szabályszegés esetén mennyi a behajtani tilos tábla büntetés és a mindkét irányból behajtani tilos tábla büntetés összege!

Mi a behajtani tilos tábla jelentése?

A behajtani tilos tábla egy kör alakú közlekedési tábla, alapszíne piros, a közepén fehér, vízszintes téglalap látható. A behajtani tilos tábla jelentése, hogy az adott, egyirányú forgalmú útra ebből az irányból nem szabad behajtani. Ha a táblán megjelölik, bizonyos járművek, tipikusan autóbusz vagy kerékpár mentesülhet a tilalom alól.

Mi a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése?

A mindkét irányból behajtani tilos tábla szintén kör alakú, azonban ebben az esetben piros karikába zárt, üres, fehér mezőre kell figyelnünk. A mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése arra vonatkozik, hogy az adott útszakaszra egyik irányból sem szabad behajtanunk (ez alól kivételt képezhet a kerékpár vagy a segédmotoros kerékpár betolása).

Behajtani tilos tábla piktogrammal, súlyhatárral

Bizonyos esetekben a mindkét irányból behajtani tilos tábla közepén, a fehér mezőben járművekre vonatkozó kikötést is láthatunk – tipikus példa erre a tehergépkocsival behajtani tilos tábla (piros körben, fehér mezőn tehergépkocsi piktogram), ami azt jelzi, hogy az adott útszakaszra nem lehet tehergépkocsival, vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani. Amennyiben a behajtani tilos tábla súlyhatárt jelöl meg, úgy az adott súlyhatárt (pl. 10 tonna) átlépő gépjárművekre vonatkozik a tilalom.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Behajtani tilos tábla kiegészítések

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a behajtani tilos tábla jelentése és a mindkét irányból behajtani tilos tábla jelentése kapcsán fontos odafigyelnünk a kiegészítő információkra is (behajtani tilos kiegészítő tábla). Tipikus példa az ilyen plusz információk esetére, hogy milyen gépjárművekre vonatkozik a behajtani tilos tábla, van-e valamilyen meghatározott időintervallum a behajtási tilalomra, van-e cégforgalmi kiegészítés, taxis kiegészítés stb.

Mennyi a behajtani tilos tábla büntetés?

A behajtani tilos tábla büntetés és a mindkét irányból behajtani tilos tábla büntetés a tilalom megszegése esetén 30.000 Ft-os bírságot vonhat maga után.

Címkék:
utazás, közlekedés, autó, kerékpár, bírság, kresz, büntetés, tilalom,