Csak pénz kérdése megmászni a Mount Everestet? Ennyibe kerül elérni a világ tetejét

Világgazdaság2023. június 12. 09:45

Átlagosan fejenként 61 ezer dollárba kerül egy expedíció a Mount Everest csúcsára – írja a VG, mely a világ legmagasabb pontjára szerevezett kereskedelmi csúcstámadások hirdetéseit megvizsgálta. Ez átszámítva csaknem 21 millió forint. Az egyes expedíciók árazása a nyújtott szolgáltatás minőségétől és exkluzivitásától függően változik, a legolcsóbb 30 ezer dollártól, a legdrágább több mint 100 ezer dollárosig. A jelenleg elérhető legdrágább ajánlat kis híján 220 ezer dollár, vagyis 75 millió forint.

A 220 ezer dolláros Everest Signature Expedition hirdetésében azt ígérik, mindössze három hét leforgása alatt feljuttatják az ügyfeleiket 8848 méter magasra. A villámmászás központi eleme a hypoxiás, tehát az oxigénhiányos állapot előidézése otthoni körülmények között, mely jellemzően egy speciális sátorban történik. Továbbá személyre szabott edzéstervvel, orvosi konzultációval, a villámmászás módszer atyjának privát mentorálásával, két dedikált, rutinos serpával, saját hegyivezetővel, luxus, 80 négyzetméteres, fűtött alaptábori sátorszállással, VIP-transzferrel, és az expedíció videós és képi dokumentálásával
csábítja magához az ügyfeleket. Az eddigi csúcstámadási siker 100 százalékos.

A lap szerint egyáltalán nem látszik, hogy a húzós költségek visszavetnék az expedíciók számát. A 2023-as tavaszi szezon minden idők legnagyobb forgalmát hozta el, a nepáli tisztviselők rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki a Mount Everestre. Ez jócskán meghaladja a 2021-es eddigi maximumot, akkor 408 engedély született. Így serpákkal és a támogató személyzettel együtt több mint 1200-an próbáltak meg feljutni a világ tetejére, és mintegy 50 százalékuk sikerrel, becslések szerint 600-an értek célt. Jövőre még több expedícióval számolnak a hozzáértők, miután nemcsak a nepáli, hanem a kínai oldalon lévő útvonalak is megnyílnak az ügyfelek előtt. 

Címkék:
utazás, luxus, világ, Suhajda Szilárd, hegymászás, hegymászó,