Ennyit a horvát Adriáról: ez a tengerpart lesz a magyarok kedvence 2023-ban

Gosztola Judit2023. május 8. 10:10

Ha még csak most fogsz dönteni a nyári úti célról, tengerpartra vágysz, de bizonytalan vagy, merre indulj el, feltétlenül hasonlítsd össze a közeli mediterrán országok nyújtotta lehetőségeket, hiszen a gazdasági környezet gyors változásai miatt, már nem biztos, hogy ma is érvényesek a korábbi beidegződések. Szlovénia és Horvátország után most Montenegrót vettük górcső alá, és megnéztük, hogy vajon 2023-ban is ez még a legjobb ár-érték arányú közeli tengerparti ország.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy tengerparti nyaralás 2023-ban már akár olcsóbban is kijöhet, mint egy balatoni, pláne hogy a hazai szálláshelyek is kénytelenek voltak árat emelni, a tó partján a mértéke elérheti a 40 százalékot is.Korábbi cikkünkben azt néztük meg, vajon a horvát vagy a szlovén part éri-e meg jobban, most pedig Montenegrót vesszük górcső alá. Az ország a folyamatos európai drágulások miatt egyre felkapottabb úti cél lett az elmúlt években annak ellenére, hogy 300 km-nyi tengerparti szakasza van, a strandok hossza pedig csak 73 km.

A görögországi és az Adria-menti nyaralások a tavalyi évhez képest drágábbak lettek, átlagosan 10-20 százalékkal emelkedtek az árak. Kivételt képez Horvátország, ahol akár 35 százalékkal is emelkedhet a nyaralás költsége – írja a v4na.com. Ennek ellenére nagy a kereslet, az emberek már jó előre lefoglalják a szállásokat. Aki a balkáni régióban szeretne nyaralni anélkül, hogy sokat költene, olcsóbb alternatívákat találhat, például Montenegróban.

Mennyire drága ország Montenegró?

Montenegróban az éves inflációs ráta 2023 márciusában az előző havi 15,1%-os hathavi mélypontról 10,5%-ra mérséklődött. Ez volt a legalacsonyabb érték 2022 márciusa óta, mivel az árak emelkedése lassulni kezdett a múlt év végén. Az élelmiszerek és alkoholmentes italok (14,5% a februári 23,8%-kal szemben), a lakhatás és közüzemi szolgáltatások (14,2% a 16,1%-kal szemben), a közlekedés (1% a 7%-kal szemben), valamint az egyéb áruk és szolgáltatások (15,9% a 17,9%-kal szemben) esetében. Ezzel szemben a minket most leginkább érdeklő éttermi és szállodai szolgáltatások árai gyorsabban emelkedtek (16,8% vs. 16,3%).

Loading...

A 619 ezer lakosú ország, amely 2006-ban, a Szerbiával való szakítás után egyoldalúan bevezette az eurót, a Világbank hivatalos adatai szerint 2021-ben 5,86 milliárd dolláros GDP-vel rendelkezett. Montenegró 2012 óta folytat tárgyalásokat az uniós tagságról, de az elmúlt három évben alig haladt előre, és a tárgyalások 2022-ben gyakorlatilag megrekedtek, mivel az ország hosszan tartó kormányválságba került, és idén előrehozott választásokat tarthatnak.

Ezzel szemben 2023 januárjában Horvátország már csatlakozott a schengeni és euróövezethez is -  így a turizmus is versenyképesebb ágazattá válhat reményeik szerint. Bár az euró egyértelmű előnyökkel jár Horvátország és gazdasága számára, sokan aggodalmukat fejezték ki a nemzeti valutáról az euróra való áttérést követő esetleges további áremelkedések miatt. Ezek a félelmek az euróövezetben már régóta fennállnak. A média és a közvélemény egy része gyanította, hogy a szolgáltatók, különösen az éttermek, kihasználják a valutaváltás adta lehetőséget arra, hogy túlzott mértékben megemeljék áraikat. Az Európai Központi Bank elemzése szerint a szolgáltatási ágazatban ugyan enyhe árhatás tapasztalható, de összességében kevés bizonyíték van arra, hogy a jelenlegi inflációs trendhez széles körű rendkívüli árhatás járulna hozzá.

Persze az euró bevezetéséhez kapcsolódó áremelkedések eredhetnek az átállással kapcsolatos fix költségekből, a vonzó árszintre kerekítési gyakorlatokból, de a cégek tisztességtelen árképzési magatartásából is, amely az árak átláthatóságának és a verseny hiányából adódik bizonyos ágazatokban.

Utazás busszak, kocsival, repülővel

Horvátország közelebb van, az Isztriára már 5-6 óra alatt lejuthatunk autóval, Budvát ugyanakkor 10 óra alatt érjük el. De van gyorsabb út is, ha Szerbián keresztül megyünk, ugyanis a horvát autópályán való haladást még mindig meghosszabbítják a fizetőkapuk.

Akinek ez sok, az retúr repülőjegyet Podgoricába 40 ezer forintért környékén is tud már venni júliusra (a Wizz Air közvetlen járatokat indít Budapestről), Tivatba az Air Serbiával jutunk el a leghamarabb egy átszállással, a legolcsóbb jegy 70 ezer forint körül van. Persze déli szomszédainkhoz is repülhetünk: legolcsóbb jegy júliusban Záraba 21 500 forint, Zágrábba 50 ezer, Pulába 60 ezer, Dubrovnikba 71 ezer, Fiumébe 72 ezer forint. Ám ha a repülés mellett döntünk, érdemes megnézni a Bécsből induló járatokat is, hiszen mint írtuk, sok esetben lényegesen olcsóbb jegyeket csíphetünk el, ha az osztrák fővárosból utazunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Busszal nekivágni egy nyaralásnak nem kis vállalás, a Flixbusz Fiuméba 40 ezer forinttól, Pulába 35 ezer forinttól, Splitbe 39 ezer forinttól viszi el az utasokat. És Budvába is el lehet jutni busszal 33 ezer forintért júliusban, igaz majdnem 1 napig tart az út. Jó tudni, hogy Montenegróban nincs állami busztársaság. A tömegközlekedésért több magáncég felel, a járművek pedig leginkább a kelet-európai iránybuszokra, „marsrutkákra” hasonlítanak.  A buszjegyek viszonylag drágák, 5-7 eurót is elkérhetnek értük egy rövid útért, a sofőr pedig csak akkor áll meg a megállókban, ha külön szólunk neki, hogy le szeretnénk szállni.

Szállás apartmanban, szállodában

A V4 portál számításai szerint a horvátországi Makarskában az árak 550 eurónál kezdődnek egy négytagú család részére a főszezonban, apartmanban, és 1800 eurónál egy négycsillagos szállodában reggelivel.  A montenegrói Budvában már 245 euróért foglalhatsz apartmant, és ugyanilyen feltételek mellett 1000-1200 euróért szállodát – tehát valamivel olcsóbb a szállás. Ám érdemes tudni a szállásárak ugyanúgy, mint a repülőjegyek esetében, változhatnak, foglaltsági szinttől, időponttól, a tartózkodás hosszától is függhet.

Montenegró fizetőeszköze az Euró: a közös valuta  fizikai megjelenése óta hivatalos fizetőeszközének tekinti azt. Viszonylag széles körben elfogadott a bankkártyával történő fizetés. A nagyobb kereskedésekben gond nélkül fizethetünk velük. Az éttermi költségeket a Numbeo számai alapján hasonlítottuk össze:

Loading...

Nem lőhetünk mellé

Montenegróban az utazási ágazat 2019-ben az ország GDP-jének közel egyharmadát (30,8 százalékát) adta. A kis ország partvonalának adottságai miatt rengeteg eldugott kis öbölben is lehet strandolni, és kocsival sem sokkal van messze a horvát tengerpartnál. Magyaroknak, meg amúgy az EU-s állampolgároknak még útlevél sem kell, elég egy új típusú személyi igazolvány a határátlépéshez. A fürdőzés mellett rengeteg egyéb látnivaló is van az országban: könnyen találnak maguknak elfoglaltságot a kirándulás, a városnézés szerelmesei is.

Horvátországban a turizmus adja az ország GDP-jének közel negyedét, így meglehetősen fontos iparágnak számít. Évente átlagosan 20 millió turista érkezik a területre, fő vonzereje a tenger. 2022-ben legtöbb turistaéjszakát Isztriában (29,5 millió), Split-Dalmácia megyében (19,5 millió), a Tengermellék-fennsík megyében (18,3 millió), Zára megyében (14,9 millió), Dubrovnik-Neretva megyében (8 millió) és Sibenik-Knin megyében (6,8 millió) realizálták. A városok közül a legtöbb látogatót Rovinj (4,2 millió), Dubrovnik (3,8 millió) Porec (3,4 millió) és Split (3,1 millió) fogadta. De az aktív turizmus is jelentős: vadvízi evezésre alkalmas hegyi folyók, mászóhelyek, barlangok, túraútvonalak és kijelölt bicikliutak várják, hogy felfedezzük Horvátország tájait.

Címkék:
utazás, nyaralás, turizmus, árak, horvátország, külföld, adria, millió, ország, érték, adriai tenger, szolgáltatások, Montenegró,