Fájdalmas szezon jöhet a Balatonnál és Hévízen: eltűntek ezek a sok pénzt költő turisták

Pénzcentrum2023. május 7. 21:06

Tizedére csökkent a háború kitörése óta az orosz turisták száma Budapesten, ez a szállodai foglalásokból is látszik. Országszerte eltűntek az orosz vendégek, a Balatonnál huszadával kevesebb szállást foglaltak, mint 2019-ben. A Magyar Idegenvezetők Szövetsége szerint az oroszok a szankciók miatt már csak átszállással tudnak Magyarországra jönni, így sokkal hosszabb és drágább az utazás.

2022 elején – még a háború előtt – elérte a covid előtti szintet az orosz turisták szállodai vendégéjszakáinak száma Budapesten. Idén év elejére viszont az egy évvel korábbinak alig tizedére csökkent. Az egész országban ez a tendencia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint - hangzott el az RTL Híradóban. Sőt, a Balatonnál például huszadára csökkent 2019-hez képest az orosz vendégéjszakák száma, Hévízen is ők tették ki a vendégek jelentős részét.

Nagyon érzékelhető a vendégkiesés, hiszen az orosz vendégek 10-12 éjszakát töltöttek el nálunk, Hévízen, és jól költő vendégek, tehát igénybe vették a szolgáltatásokat, nem csak a szálláshelyükön, szállodákban, magánszállásokon, hanem kint a városban is

- magyarázta Papp Gábor polgármester. A Magyar Idegenvezetők Szövetsége szerint a megnehezedett légiközlekedés miatt is jönnek kevesebben. Tavaly februárban ugyanis az unió minden orosz légitársaságot és magánrepülőt kitiltott a légteréből, így csak átszállásokkal elérhető az oroszoknak Magyarország, ami jóval drágább.

Címkék:
Balaton, turizmus, vendéglátás, oroszország, hévíz, orosz, szezon, turisták, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, szankciók,