Hamarosan így utazhatunk a magyar tengerhez: már nagyban megy a munka, de van még mit haladni

Pénzcentrum2023. április 25. 08:16

Évek óta napirenden van már a kérdés, de még igen hosszú az út a teljes befejezésig.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) következő időszakra szóló végrehajtási tervének társadalmasítása során többször is felmerült igényként a magyar tenger körbejárhatóságának biztosítása, ami már régóta vágya a térségben élőknek. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a Balaton vasúti körüljárhatóságának kiemelt célja, hogy a parton, vagy a parthoz minél közelebb legyen körülutazható a térség. Jelenleg egy 1,8 kilométeres pályaszakasz kiépítetlensége miatt nincs balatoni körvasút, ám a problémát fokozatosan igyekeznek orvosolni. A HelloVidék most a Balaton vasúti körüljárhatóságának kérdését vette górcső alá.

Mint a lap írja, a Balaton vasúti körüljárhatósága évek óta napirenden van a magyar tengernél élők körében. Abban minden érdekelt fél egyetért, hogy a teljes Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) érdeke, hogy a déli és az északi part közvetlen vasúti összeköttetése megvalósuljon. Ahogy arra a végrehajtási terv kapcsán a szakemberek emlékeztettek, erre a keleti parti néhány kilométeres átkötés látszik a kézenfekvő megoldásnak. Emellett megjegyezték azt is, hogy a közlekedésfejlesztési, és minden egyéb ágazati projekt kapcsán az adott ágazat terveit szerepeltetik az aktuális Végrehajtási Tervdokumentumban, amelyek egyeztetett, a szakpolitika által elfogadott tervek. A Balatoni körvasút megvalósulását a Balatont délen és északon érintő vasútvonalaknak a Balatonakarattya és Balatonvilágos között megépítendő új, összekötő nyomvonallal oldanák meg.

Ha kíváncsi vagy, hogyan fejlesztenék tovább a magyar tengert körülölelő vasutat, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
utazás, Balaton, vasút, magyar, vonatozás, hellovidék, vonatok, szakemberek, vasútépítés,