Jöhet a rég várt fordulat a Balatonnál: a magyarok egyik szeme sír, a másik nevet

Pénzcentrum/InfoRádió2023. április 15. 08:35

Bár sokan bosszankodnak, hogy hétvégére romlott el az időjárás, és a sok csapadék miatt nem kellemes a szabadban tartózkodni, a Balatonnak kifjezetten előnyös a tavaszi esőzés. Míg csütörtök reggel 105 centin áll a balatoni vízmérce, addig péntek reggelre ez a szám már 106, sőt szombaton reggel újabb egy centit emelkedett a vízállás, így elérte a 107 centit - írja az Infostart. Minden az elmúlt napok esőzéseinek köszönhető.

A szakemberek szerint még 10-15 centi víz kellene a tóba, ugyanis az az optimális, ha a nyarat 120 centis vízállással várja május elején a Balaton. Már áprilisban is jó lenne, ha 115-öt mutatna a mérce. A nagyobb magyar tavak közül legrosszabb helyzetben a Fertő-tó van, de sok víz hiányzik még a Balatonból és a Velencei-tóból is.

Tavaly az aszály miatt a Velencei-tó vízállása a olyan mértékben csökkent, hogy alulmúlta az 1949-ben mért legkisebb vízállást (63 cm) is: 2022. szeptember 19-én mindössze 53 cm-t mértek Agárdnál.  Idén a vízállás már márciusban szinte elérte a tavalyi maximumot, az ideális szint viszont minimum 140 centiméter körül lenne.

A Fertő-tó helyzete sem optimális, három éve szinte alig hullott bármiféle csapadék a területén. Szakértők szerint a klímaváltozás hatására emelkedő hőmérséklet, valamint a túlságosan erős párolgás miatt minden csepp víz eltűnhet a tóból. Az elmúlt 36 órában Sopron környékén 40 mm eső esett, így két nap alatt 5 centit emelkedett a tó vízszintje, ez azonban még mindig nagyon kevés - írja a lap. Csak az átlagos értékhez még legalább 50 centi kellene.

Címkék:
Balaton, víz, időjárás, nyár, tavasz, magyarok, esőzés, , vízállás, velencei-tó, szakemberek, esőzések,