Vészjósló hír érkezett a Fertő-tóról: aki látni akarja még, az a közeljövőben nézze meg

Pénzcentrum2023. március 24. 09:15

Teljes kiszáradás fenyegeti a Fertó-tavat, miután szinte minden vízutánpótlása megszűnt. Az osztrák-magyar határon fekvő tó vízszintje kritikus, mivel hosszú ideje, közel három éve szinte alig hullott bármiféle csapadék a területén – írta meg a Euronews.

Európát az elmúlt évszázadok legsúlyosabb szárazsága sújtotta, az Ausztriával közös, ökológiailag kiemelten értékes Fertő-tó pedig közvetlenül megérezte a szélsőséges hőség és a száraz napok hatásait. A tó vízszintjét főként az eső táplálja, ám az elmúlt időszakban a csapadékmennyiség jelentős mértékű visszaesése ezt nem teszi lehetővé.

A lap emlékeztet rá, hogy a tavalyi évhez képest 21 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, de a klímaváltozás következtében emelkedő hőmérséklet és a túlságosan erős párolgás miatt teljesen eltűnhet. A szél és a meleg levegő jellemzően őszre csökkenti le a tó vízszintjét, ami idén már tavasszal is rendkívül alacsony, ez pedig a száraz talajjal együtt növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát a nádasokban. Az osztrák részen már 40.000 köbméter iszapot kotortak ki, hogy a hajók tovább közlekedhessenek.

Címkék:
ausztria, vízhiány, eső, felmelegedés, csapadék, szárazság, aszály, globális felmelegedés, kiszáradás,