Tömeges bezárások jöhetnek Magyarországon: kilátástalan helyzetben a vendéglátósok

Pénzcentrum2022. október 11. 08:32

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudnak túlélni a vendéglátóhelyek. Kovács László, az Ipartestület elnöke szerint ugyanis nincs olyan üzleti modell, amellyel a tízszeres gázáremelkedést ki lehetne küszöbölni.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudják túlélni a vendéglátóhelyek a tízszeres gázáremelkedést. A növekedés.hu-nak arról is beszélt, hogy a koronavírus alatt hogyan tudtak túlélni a vendéglátóhelyek.

Mint mondta, amíg a Covid idején nyolc hónapig az éttermeknek zárva kellett ugyan tartaniuk, viszont a gazdaság ettől még tudott pörögni, és mint feloldódtak a korlátozások, az emberek vissza is tértek a vendéglátóhelyekre, most viszont úgy fog csökkenni a vásárlóerő, hogy közben az alapanyagárak is emelkednek. A vendéglátóhelyeken még azt tapasztalják, hogy nincs érdemi visszaesés a hazai vendégek körében, legfeljebb a hétköznapokon, és még a turizmus is viszonylag élénk.

A Covid alatt, amikor ki lehetett nyitni, egyértelműen azok az éttermek voltak előnyben, amelyek a magyar közönségre építettek, most viszont lehet, hogy fordulni fog a kocka és épp azok az éttermek járnak rosszabbul, akik a magyar vendégkörre alapoztak

– mondta az elnök.

Az energiaárak miatt különösen a cukrászatok, a pékségek és a sütödék vannak nagy bajban, sokaknak a költségei olyan nagyok, hogy azt már nem tudják áthárítani a vendégekre. Véleménye szerint a vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni.

Ezt az esztendőt a túlnyomó többség még végig akarja csinálni. Már csak azért is, mert a karácsonyi időszaktól még komoly bevételt remélnek a vendéglátósok. Január-februárban viszont eleve mindig visszaesik a kereslet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- tette hozzá. Ezért jó pár étterem valószínűleg úgy fog dönteni, hogy ezúttal nem két hétre, hanem inkább két-három hónapra húzza le a rolót.

Hisz minek fűtsék a téli időszakban az egységüket, amikor egyébként is alig jön be valaki? Helyette elég áprilisban kinyitni, amikor már a fűtési számlák is alacsonyabbak

– mondta Kovács László. Az elnök úgy véli, hogy már az is kisebb csodának számít, hogy a Covid-időszakot ennyi üzlet túl tudta élni, de sok helyen a tartalékok elfogytak a járvány alatt és valószínűleg ezt az újabb válságot már nem fogják túlélni. Ennek ellenére abban reménykedik, hogy a túlnyomó többségnél a bezárás csak ideiglenes lesz. A túléléshez állami segítségre számítanak, mert az ágazat a GDP-termeléshez 10 százalékkal járul hozzá.

Címkék:
gázár, bezárás, éttermek, vendéglátóhelyek, rezsiemelés,