Küszöbön a közlekedési káosz: a vonatok fele nem indulhat el márciustól

Pénzcentrum2022. február 7. 09:30

Minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből a mozdonyvezetők sztrájkja miatt - ezt a szakszervezet elnöke nyilatkozta az RTL Híradónak A vasút vezetői jogellenesnek tartják a múlt hét szerdán bejelentett sztrájkot. A csatorna információi szerint hétfőn tárgyalnak a mozdonyvezetőkkel.

Minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből a mozdonyvezetők sztrájkja miatt - árulta el a szakszervezet elnöke az RTL Híradónak. Ahogy arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, március 10-én 0 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására.

Ezzel álláspontjuk szerint a mozdonyvezetők továbbra is biztosítják az 50 százalékos szolgáltatást. A vasút vezetői szerint ellenben a sztrájk jogellenes, a mozdonyvezetők követelése pedig alaptalan. Arra hovatkoznak, hogy ők maradéktalanul betartották a tavaly kötött 3 éves bérmegállapodást. 

A MÁV vezetése szerint a mozdonyvezetők bruttó havi átlagkeresete 2021-ben meghaladta a 700 ezer forintot. Számításaik szerint a bérük több mint 60 százalékkal magasabb volt, mint öt évvel korábban. A szakszervezet szerint azonban kisebb arányban emelkedett, mint az országos átlag. 

Címkék:
közlekedés, MÁV, sztrájk, vasút, szakszervezet, szakszervezetek,