Rém értékes papíros lapul a magyar zsebekben: szinte az egész világon elfogadják

Biró Attila2021. január 8. 14:02

Bizony-bizony a magyar útlevél világviszonylatban is igen erősnek számít. A világranglistán a 10. legerősebbnek, igaz még így is több mint 20 ország van úgymond előttünk, de Kelet-Európából nézve gyakorlatilag miénk a legerősebb, hiszen előttünk már tényleg csak a nyugat van, miközben a lemaradásunk néhány országnyi vízumkötelesség csupán.

A világ országainak útlevelei közül egyesek jóval több szabadágra jogosítanak fel, mint mások. A legfrissebb útlevél-index alapján ismét a japán útlevél lett ilyen értelemben a legértékesebb a világon, hiszen annak birtokában az állampolgárok nem kevesebb, mint 191 országba utazhatnak el vízum engedély nélkül. A rangsorban második helyen szintén egy ázsiai ország, Szingapúr futott be 190 utazási lehetőséggel, míg a 3. helyen holtversenyben Németország és Dél-Korea végzett 189 országgal.

Loading...

A negyedik helyen négyes holtverseny alakult ki, a finneknek, az olaszoknak, a luxemburgiaknak és a spanyoloknak ugyanis egyaránt 188 országra érvényes vízummentességet biztosít a nemzeti útlevelük. Az ötödik helyen található Ausztriának és Dániának 187-et.

Magyarország az összesített ranglistán a 10. helyen szerepel, hazánk útlevelével ugyanis összesen 182 országba lehet elutazni vízum nélkül. Ez több, mint amennyibe az izlandiak, lengyelek, szlovákok vagy akár a románok, horvátok tudnak. A 10. helyünk jelen helyzetben azonban a sok holtverseny miatt a valóságban azt jelenti, hogy összességében a magyarok a világon a 27. legértékesebb útlevéllel rendelkeznek.

Európában a leggyengébb útlevéllel az Ukrajna, Montenegró, Észak-Macedónia, Moldova, Bosznia és Hercegovina, Grúzia és Albánia kontingens rendelkezik. Ezekből az országokból sorrendben 130, 124, 124, 120, 117, 115, illetve 114 országba lehet utazni a helyi útlevéllel vízumkötelesség nélkül. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az összesített világranglista végén Afganisztán található, ami azt jelenti, hogy az afgán útlevél a leggyengébb a világon, az itteniek vízum nélkül mindössze 26 országba utazhatnak. Őelőttük a lista végén Irak, Szíria, Pakisztán, Jemen és Szomália található, ebben a sorrendben 28, 29, 32, illetve 33-33 vízummentes célországgal.

Címkék:
utazás, útlevél, ukrajna, vízum, szingapúr, pénzcenturm.hu, afganisztán,