Szinte senki nem repül a vírus miatt: furcsa következménye lehet a visszaesésnek

Pénzcentrum2020. október 5. 17:05

Kevesebb, mint a felére csökkent az idén január és szeptember között hazánk légterén átrepülő repülőjáratok száma és hasonló a visszaesés a budapesti repülőtér érkező és induló forgalmában is. Volt olyan nap, amikor húsznál kevesebb gép fordult meg Ferihegyen, ha ez így folytatódik, idén először nem nyáron, hanem télen lehet a forgalmi csúcs.


Az elmúlt évek növekedése után az európai légi forgalomban a koronavírus globális terjedése miatt jelentős hanyatlás kezdődött meg, rendkívül nehéz helyzetbe került az iparág. Szeptember végéig összesen közel 257 ezer átrepülő és több mint 41 ezer le- és felszálló repülőgépről gondoskodtak a magyar léginavigációs szakemberek. A fővárosi reptér forgalma március 9-én kezdett csökkenni a járvány miatt, a legdrasztikusabb visszaesést pedig májusban regisztrálta a HungaroControl a cég sajtóközleménye szerint.

Május 2-án mindössze 15 érkező és induló gép vette igénybe a nemzetközi repülőteret, 95 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos napján, amikor 283 gépet fogadtak vagy indítottak.

A nyár elején a szektor bizakodására okot adó lassú növekedés indult, de július második felétől már ismét stagnál a forgalom. A járványidőszakon belül augusztus 22-e emelkedett ki, amikor közel 2000 repülőgépet kezeltek a társaság irányítói. Egy évvel korábban, ugyanezen a napon a járatszám kis híján elérte a négyezret.

Téli forgalomcsúcsra számítanak

Jelentősen csökkent a koszovói magas légtér forgalma is, amely április 12-én érte el mélypontját. Ekkor összesen 19 járat közlekedett, ami az előző év azonos napjának gépmozgásaihoz képest mintegy 95 százalékos visszaesést jelent. Eleinte itt is kezdett gyorsabb ütemben helyreállni a forgalom, de szeptembertől az adatok nem mutatnak lényeges változást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A drasztikus csökkenésnek egy érdekes hozadéka lehet. 2020 lehet ugyanis a repülési statisztikákban az első olyan év, amelyben nem valamelyik nyári nap a forgalmi csúcstartó. A jelenlegi információk alapján ugyanis drasztikus fordulatnak kellene végbemennie ahhoz, hogy január 6-a elveszítse jelenlegi elsőségét.

Címkék:
utazás, közlekedés, repülő, repülés, repülőtér, ferihegy, reptér, repülőgép, airport, navigáció, repülőjárat, reptér budapest, repülőjáratok,