Nem csak fagyisznoboknak: ezek a legjobb balatoni fagylaltozók 2020 nyarán

Pénzcentrum2020. július 25. 13:03

Habár az időjárás ma nem a legszebb júliusi arcát mutatja felénk, azért egy jó fagylalt mindig jól esik. Összeszedtük a Balaton körüli legjobb fagyizókat és cukrászdákat, hogy ne kelljen kutatni őket. Érdemes megjegyezni!

Nyáron, amikor meleg van, megugrik a kereslet a hűs édességre: éppen ezért a hatóságok is fokozottan ellenőrzik a fagylaltozókat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavalyi vizsgálatai­nak eredményei alapján kijelenthető: nem árt az óvatosság, ha valaki fagylaltot szeretne enni.

"A múlt évi ellenőrzésekben ugyanis minden tizedik fagylaltozónál találtak valamilyen ­hiányosságot a szakemberek, tíz esetben ráadásul fogyasztásra alkalmatlannak ítélték az árut, és kivonták azt a forgalomból. A tapasztalatok szerint a nem megfelelő higiénia és tárolás komoly probléma forrása lehet. Megbetegedésekhez vezethet, ha lejárt alapanyagot használnak fel a készítők, ha visszafagyasztják a már megolvadt fagylaltot vagy túltárolják az édességet. A fagylalt árusítás közben is szennyeződhet, ezért fontos a kiszolgálók személyi tisztasága is" - számolt be nemrég a HelloVidék.

Aki tehát biztosra megy, az kipróbált, minősített fagyizókba látogat. A Magyar Konyha például évek óta listázza nem csak a fővárosi, de a legjobb balaton-környéki helyeket is. Legfrissebb nyári számának gasztrokalauz melléklete több száz tó környéki helyet mutat be, így cukrászdákat, fagyizókat is.

A kiadvány alapján a 10 legjobb fagyizó 2020-ban a Balatonnál:

  • Bergmann Cukrászda - Balatonfüred
  • Bringatanya - Somogyi Fagylaltműhely Gyenesdiás
  • Café Melba Cukrászda Siófok
  • Füredi Fagyizó - Balatonfüred
  • Karolina Kávéház és Koktélbár - Balatonfüred
  • Kő fagyi? - Mindszentkálla
  • Móló Cukrászda - Révfülöp
  • Mónisüti - Gyenesdiás
  • Szélcsend - Balatonföldvár
  • Szigligeti Fagyizó szigliget

A Bergmann Cukrászdák a Bergmann családról kapták nevüket, ahol nagy hagyományai vannak a cukrász mesterségnek. Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitották. Fagylaltjaik természetes alapanyagokból, főzött technológiával készülnek. A Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely fagylaltkülönlegességeikkel számtalan díjban részesültek, melyek közül a legjelentősebb a 2017-ben a Fagylalt Világbajnokságon elnyert különdíj! A Café Melba kézműves olasz fagylalttal, süteményeinkkel valamint Pascucci kávékülönlegességekkel várja a vendégeket. A Kő fagyi műhelyében minden nap többféle gyümölcsfagyi készül, és a laktózérzékenyekre is gondolnak. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Móló Cukrászdában is van kézműves fagylalt, valamint olasz kávé és helyben készült sütemények: házi krémes, klasszikus somlói galuska, vegán és mentes édességek. Szigligeti Fagyizó: sörbetjeik (szeder, vérnarancs bodza, őszibarack, eper) különösen népszerűek, de persze van vanília, gesztenye és sok más íz is. Közönségkedvenc összeállítás:mangósörbet + pisztácia. A boltban helyi kézműves termékeket is lehet kapni.

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton, fagyi, nyár, fagyizó,