Megszólalt Zacher Gábor: durva, hogy mennyien ülnek ilyen állapotban volán mögé

Pénzcentrum2020. május 6. 08:32

A statisztikákból egyértelműen látszik, hogy évről-évre drasztikusan és megállíthatatlanul emelkedik a kábítószert fogyasztó járművezetők száma a magyar utakon - írja az ORFK adatai alapján a vezess.hu

Az elmúlt hat évben 430 százalékkal növekedett "a rendőri eljárásban regisztrált, bódult állapotban járművet vezetők" száma. A bódult állapot kategóriába nemcsak a különféle klasszikus drogokat használókat sorolják a hatóságok, ide tartoznak a "kábító hatású gyógyszert" fogyasztók is - írja a lap.

Bár a kategória győztesei még mindig az ittas vezetők, azért érdemes megnézni, hogy míg a kábítószer/kábító gyógyszer hatása alatt személysérüléses baleseteknél hat éve 3017 vizsgálatból 48 mintavétel mutatott drogfogyasztást, addig tavaly 1993 tesztből 49 mintavétel.

Zacher Gábor toxikológus szerint csak a heroinisták nem vezetnek autót - mert ők megsem találják azt, ha szert használnak -, de "a grammonként 20-25 ezer forintért kokaint fogyasztó és közben drága kocsit vezető embertől a 2000-2500 forintos marihuánás cigit szívón át a 350-400 forintos biofüvet vásárló legalsó rétegig sokakra jellemző ez a fajta felelőtlenség" - idézi a lap.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, alkohol, drog, statisztika, orfk, vezetés, toxikológus,