Komoly változások a MÁV-nál: rengeteg utast érint

Pénzcentrum2019. augusztus 24. 10:00

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 

A Budapest-Hegyeshalom vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek szeptember 6-tól 9-ig és szeptember 14-én estétől 16-án reggelig pályakarbantartás miatt. Néhány vonat helyett Almásfüzitő és Almásfüzitő felső állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

Esztergom-Kertváros és Almásfüzitő állomás között, augusztus 24-től szeptember 1-jéig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Esztergom és Almásfüzitő között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Szeptember 7-től 8-ig ez a pályakarbantartás egy vonatot érint: az Esztergomból Komáromon át Székesfehérvárra 7 órakor induló vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

Szombathely és Zalaszentiván között augusztus 22-től 31-ig tartó vágányzár idején a közvetlen átszállási lehetőségek a Püspökmolnári kombinált viszonylaton módosulnak. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok közlekednek. A kombinált viszonylaton az átszállási lehetőségek több esetben a Szombathely-Püspökmolnári-Vasvár viszonylatban közlekedő vonatpótló gyorsjáratokra biztosítottak. Püspökmolnári állomáson a pótlóbuszról át kell szállni helyközi autóbuszra.

A balatonfenyvesi kisvasúton szeptember 9-től november 30-ig pótlóbuszok közlekednek a Balatonfenyves és Somogyszentpál között végzett pályakarbantartási munkák miatt.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon, augusztus 26-tól 28-ig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Nagytétény és Pusztaszabolcs, valamint Kurd és Dombóvár közötti pályakarbantartás miatt. Kurd és Dombóvár között pótlóbuszokkal kell utazni. A Budapest-Pécs viszonylatú InterCity vonatok Szentlőrinc és Pécs szakaszon pót- és helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A 4218-as számú Budapest-Déli-Dunaújváros közötti, és a 8048-as számú Pusztaszabolcs-Dombóvár közötti vonat helyett másik, 8018-as számú vonat közlekedik, a Déli pályaudvarról 18:55-kor indul Dombóvárra.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon szeptember elsejéig Püspökladány és Ebes között pályakarbantartási munkákat végeznek. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 31-ig Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz megy 1:54-kor Püspökladányig, továbbá a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között szállítja pótlóbusz az utasokat. 

A Budapest-Szob vonalon szeptember 7-től 8-ig, továbbá 14-től 15-ig, Nagymaros és Szob állomás között pályakarbantartási munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A menetrendhez képest egyes vonatok nem a teljes útvonalon-, illetve eltérő megállási renddel közlekednek. 

A Budapest-Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciója miatt várhatóan december közepéig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani az itt utazóknak. Az InterCity-k helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett - eltérő szakaszokon - pótlóbuszok viszik az utasokat. Sokaknak érdemes a gödöllői HÉV-járatokat választani, melyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utasok a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu/bphatvan), vagy a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével.

A felújítás fázisához igazodva szeptember 11-ig a Rákos-Hatvan közötti felújítások miatt a Budapest-Keleti pályaudvarnál lévő Verseny utca és Hatvan között az InterCity vonatok helyett, Pécel és Hatvan között a gyors és sebesvonatok helyett, Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, valamint Rákos és Hatvan között a személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

Abaújszántó és Hidasnémeti között szeptember 15-ig pályakarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól, több településen a megállási helyek módosultak.

A Debrecen-Füzesabony vonalon december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A személyszállítás mintegy 8 hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges. A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria (RCH) a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat. A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően május 2-tól megkezdődött a kőszállítás. A tervezett munkák idején - a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében - a pótlóbuszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük a pótlóbusz június 14-től szeptember 2-ig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között a tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt Szeged és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A munkálatok különböző fázisához igazodó menetrend várhatóan december 14-ig, az országos menetrendváltásig érvényes. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjáróknál erre KRESZ-jelzések figyelmeztetnek. 

A GYSEV, Szombathely-Zalaszentiván vonalszakaszán végzett pályakarbantartási munkák miatt augusztus 31-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok viszik az utzasokat. A vágányzár ideje alatt a Szombathely-Sopron vonalon kizárólag a 8902, 8903, 9839-es számú vonatok menetrendje módosul. A Sopron és Keszthely között mindkét irányban, Szombathely állomáson át kell szállni a 8902-es, 8903-as számú vonatokról. 

Nemzetközi közlekedés

Román vasúti pályafelújítás miatt augusztus 28-ig a Dacia nemzetközi vonatpár kerülő útvonalon, Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes érintésével közlekedik. Az Ister nemzetközi vonatpár Budapest-Keleti és Bukarest közötti kocsijait a Corona nemzetközi InterCity vonat továbbítja Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes útvonalon. 

A szerb vasútvonalon pályafelújítást végeznek december 14-ig. Emiatt a Keleti pályaudvarról 11:57-kor induló 343-as számú Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonatról a kelebiai állomáson át kell szállni egy másik szerelvénybe, amely Újvidék (Novi Sad) állomásig közlekedik. Újvidék és Belgrád között nincs vasúti közlekedés. Belgrádba a továbbutazás menetrend szerinti autóbuszokkal lehetséges, melyekre a vasúti menetjegyek nem érvényesek. 

A szerb vasúton végzett pályakarbantartási munkák miatt december 14-ig a 341/340-es számú Beograd gyorsvonat csak Budapest-Keleti pályaudvar-Kelebia-Budapest között közlekedik.

A Wien Hbf-Budapest-Keleti pályaudvar-Beograd útirányon át közlekedő 345/344-es számú Avala EuroCity vonat változatlan menetrenddel, de csak Wien Hbf-Budapest-Wien Hbf viszonylaton közlekedik. A vágányzár ideje alatt Szerbia felől Budapest-Keleti pályaudvarig az eljutás Újvidék (Novi Sad) kiindulási állomással, kelebiai átszállással, a módosított menetrend szerint közlekedő 342-es számú Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonattal lehetséges. A vonat Kelebiáról 14:46-kor indul, Budapestre 18:04-kor érkezik.
A belföldi forgalomban Budapest-Keleti-Kelebia-Budapest-Keleti között az alábbi változások léptek életbe február 1-től:

 

  • A Keletiből pályaudvarról 7:57-kor induló, új 7922-es számú vonat közlekedik Kelebiáig,
  • Kelebiáról 12:46-kor induló, új 7925-ös számú vonat közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarra,
  • Kelebiáról 16:46-kor induló, új 7923-as számú vonat közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarra.

 

Címkék:
utazás, közlekedés, MÁV, menetrend, vonat, vasút, pótlóbusz, vonatközlekedés, vonatpótló, záhony, nyugati pályaudvar felújítás, budapest belgrád vasút, budapest belgrád vasútvonal,