Megrohanták a hoteleket, panziókat: rengetegen nyaralnak Magyarországon

Pénzcentrum2019. augusztus 9. 10:30

2019. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális- és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 2,2, a belföldivendég-éjszakák száma 1,2 százalékkal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 13 százalékkal emelkedett.

2019. júniusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 5,0, a vendégéjszakáké 3,7 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 586 ezer vendég közel 1,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma a panziók kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák több mint felét a Budapest−Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 2,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A balatoni régióban 5,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma - áll a KSH friss adatközlésében.

A belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal bővült. A vendégek száma 698 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,6 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban és a kempingekben nőtt, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban enyhén csökkent. A belföldi vendégek körében a Balaton, Budapest−Közép-Dunavidék és Észak-Magyarország voltak a legnépszerűbb régiók. A vendégéjszakák száma a legalacsonyabb forgalmat realizáló Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban bővült.

A szállodák szobakihasználtsága 1,1 százalékponttal, 65,8 százalékra emelkedett. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 13 százalékkal (54 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 15 százalékkal (33 milliárd forintra) emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 2,7 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, amely az alacsony bázishoz viszonyítva 58 százalékos növekedést jelent.

2019. június 30-án az előző év azonos időpontjához képest 64-gyel kevesebb, 3343 kereskedelmi szálláshely 92 ezer szobával és 307 ezer férőhellyel működött. 2019. január-júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,4 százalékkal nőtt és összesen 13 millió volt. A külföldi vendégek 0,8 százalékkal (6,7 millió), a belföldi vendégek 0,1 százalékkal (6,3 millió) több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 57,2 százalékra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,9 százalékkal több, 237 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Címkék:
utazás, nyaralás, ksh, forgalom, szállás, szálláshelyek,