Tömegek várhatók hétévégén a Balcsin: tűt se lehet majd leejteni, erre kíváncsi mindenki

HelloVidék2019. június 20. 08:15

Ha levendula, akkor Tihany, szinte teljesen egybeforrt a város és a sokak által kedvelt ikonikus lila virág. Idén már tizenötödik alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy a félszigeten saját csokrot készítsenek a gyógynövény szerelmesei. A Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek alkalmával hatalmas embertömeg látogat el a Balaton-felvidéki községbe - hívja fel a figyelmet a HelloVidék.

A Tihanyi-félszigeten nem újkeletű a levendula jelenléte, Bitter Gyula, gyógynövényszakértő, az 1920-as években telepítette az első ültetvényt, Franciaországból származó szaporítóanyagból.

A nálunk termesztett levendula - a francia vagy keskenylevelű levendula - mediterrán származású növény, elsősorban a félsziget klímája az, ami lehetővé tette a termesztését

- tette hozzá a HelloVidéknek Vers József a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tihanyi tájegységvezetője.

Az itt termő levendula minősége sokkal jobb volt, mint az anyaországból származóé, mivel sokkal több illóoalajat tartalmazott. Sikerét, minőségét az is mutatja, hogy még a tőzsdén is jegyezték. A tihanyi levendulakultúra már a telepítést követően, a ’30-as - ’40-es években, is igen pezsgő volt, ám ez szépen lassan lecsengett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ültetvény történetéről a HelloVidék cikkéből tudhatsz meg többet! <---KATT!

Mindenhol csak levendula

Nem véletlen, hogy Tihany annyira népszerű a virágzási időszakban: rendre tömegek érkeznek megcsodálni a lila ültetvényt! A HelloVidék ki is emeli, hogy a tizenötödik Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park számtalan programmal várja az érdeklődőket. A Levendula Házban workshopokon, előadásokon, gyógynövénytúrákon és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a vendégek. Ezeken felül gyalogtúrákra hívnak, ahol a félsziget középső részén a tó partján a túrázók megfigyelhetik a szürkemarha gulyát és a közöttük futkosó ürgéket is. A rendezvények másik fő szervezője Tihany Község Önkormányzata is folyamatosan programokat kínál a Tihanyba érkezőknek az egész hónapban.

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton, tömeg, hellovidék,