Ezt is megértük: előbb lehet eurójuk a románoknak, bolgároknak, mint nekünk

Pénzcentrum2019. február 1. 15:30

A keleti szomszédunk napokon belül benyújtja a szükséges dokumentumokat: a miniszterelnök reméli, 2024-ben már euróval fognak fizetni Romániában. A bolgárok 2022-re vezetnék be az EU-s valutát.

Viorica Dancila román miniszterelnök bejelentette, hogy a napokban benyújtják az Európai Biztosságnak az euró 2024-es romániai bevezetésének akciótervét, benne a pontos határidőkkel - számolt be a Romania Insider. Florin Georgescu, a Romániai Nemzeti Bank kormányzóhelyettese egy konferencián pedig épp a miniszterelnöki bejelentés napján érvelt az euró bevezetése mellett, ezzel ugyanis szerinte több tőke áramlik majd Romániába, és fenntarthatóbbá válik a gazdasági növekedés, ráadásul várhatóan a bérek is nőni fognak.

Keleti szomszédunk még tavaly márciusban állított fel egy szakmai és politikai bizottságot, amelynek feladata az euró bevezetésének megtervezése volt. Ez a bizottság végzett a munkájával, aminek eredményeit, a csatlakozási ütemtervet, az országot az átállásra felkészítő cselekvési terveket és a pontos dátumot a román kormánynak még jóvá kell hagynia a Brüsszelbe való továbbküldésük előtt.

A román jegybankárok eddig inkább az euró túl korai bevezetésétől óvtak, az ugyanis komoly károkat is okozhat a román gazdaságnak. Igaz, a 2024 nem különösebben ambiciózus cél, Bulgária például már 2022 januárjára tervezi az euró bevezetését, igaz, nekik ez kevesebb kihívással is jár, a leva árfolyama ugyanis évek óta az euróhoz van rögzítve.

És nálunk mikor lesz?

A Portfolio korábbi elemzésében azt írta a magyar euróról, hogy a jegybank gyakorlatilag teljesíthetetlen feltételeket szabott az euró bevezetéséhez néhány éve, most pedig Orbán Viktor szavaiból is azt lehetett kiolvasni, hogy nekünk kényelmes a jelenlegi helyzet. Hosszabb távon persze Brüsszel továbbra is színvallásra kényszeríthet, hiszen hivatalosan továbbra is a vállalásaink között szerepel a közös deviza bevezetése. Az mindenesetre árulkodó, hogy a friss elemzésekben már nem is számolnak magyar euróbevezetéssel a következő években. További részletek a cikkben!

Címkék:
utazás, euró, románia, euró bevezetés, eurózóna, bulgária,