Durva áremeléssel indul a strandszezon: ennyit fizethetsz idén a Balatonnál

Pénzcentrum2018. május 21. 06:58

Hagyományosan pünkösdkor nyitnak a balatoni strandok, bár van, amelyik egész évben nyitva van, és olyan is, amelyik csak június első hetében nyitja meg kapuit a fürdőzők előtt. Ahogy tavaly, idén is nagyon megterheli a családi kasszát egy hétvégi strandolás, sok település áremelésre is kényszerült. Utánajártunk, idén mennyit kell fizetnünk, ha Balaton-parti strandolásra vágyunk.

Hagyományosan pünkösdkor nyitnak a balatoni strandok, bár van, amelyik egész évben nyitva van, és olyan is, amelyik csak június első hetében nyitja meg kapuit a fürdőzők előtt. A Balaton pedig idén is népszerű úticél lesz: a Szállás.hu adatai szerint már ezen  hétvégén is sokan pihennek Siófokon és Balatonfüreden, és az elkövetkző hetekben valószínűleg egyre többen töltik majd a hétvégéket a magyar tenger partjánál.

Múlt héten mi is beszámoltunk arról, hogy idén drágábban faltozhatunk a büfékben, mint tavaly. Úgy néz ki, az északi part drágább lesz, mint a déli, a Hvg.hu riportja szerint ugyanis utóbbi strandjain 400 forint egy sima lángos, míg az északi parton ugyanezért 600 forintot kell fizetni. Azt írják, idén 10 százalékos lesz a drágulás.

A rossz hír, hogy a legtöbb strandon is áremelkedés várható. Kíváncsiak voltunk, mennyivel kell többet fizetnie idén a magyar családoknak, ha a Balatonnál vészelnék át a tikkasztó hőséget. Sok strand honlapján még nem tették közzé az idei árakat, és volt olyan önkormányzat, amit a Pénzcentrum sem ért el, azonban néhány település kivételével sikerült összeszedünk, hogy a legnépszerűbb üdülőhelyeken hogyan alakulnak idén a belépőjegy árak.

A legtöbb helyen nem kell jelentős drágulástól tartani, a tavalyiakhoz képest néhol 50, másutt 100 forinttal kell többet fizetni. A legtöbb balatoni strandon viszont - ahogy tavaly - idén is lehet vásárolni kedvezményes jegyet 16, illetve egyes helyeken 17 óra után. A kétgyermekes családok számára jó megoldás lehet a családi jegy vásárlása is, ezzel is rengeteget lehet spórolni, igaz, a legtöbb helyen csak két felnőtt és két 14 év alatti gyermek belépésére jogosít fel, vagyis egy három-vagy kétgyermekes családnak pluszban még fizetnie kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Ez alapján látható, hogy egy család, ha fizetős strandra megy, nagyjából 2000 forintot kell fizessen a belépőért. Ráadásul sok helyen fizetni kell a parkolásért is, ezért mielőtt útnak indulnánk, érdemes tájékozódni az interneten. Balatonfüreden például a Kisfaludy utcai parkolóban 500 forint egy óra, Balatonföldváron pedig a Keleti strand  bejáratához közel óránként 200 forintot kell fizetni, ahogy a balatonföldvári Nyugati strand előtt is az út melletti táblával kijelölt területen, valamint a strand melletti parkolóban.

Ingyen is csobbanhatunk a Balatonban

A jó hír, hogy azért van lehetőség arra is, hogy ingyen csobbanjunk a Balaton vízében. Jó példa erre Zánka, ahol egész évben ingyen látogatható a strand és a parkolás is ingyenes, vagy Balatonmáriafürdő. Utóbbi településen is teljesen ingyenes a parkolás és hét szabadstrand közül is válogathatnak a fürdőzni vágyók.

Címkék:
utazás, nyaralás, Balaton, strand,