Ezer BKV-s távozhat egyszerre: akciózik a szakszervezet

Pénzcentrum2018. január 2. 10:30

Nem írta alá az Egységes Közlekedési Szakszervezet a BKV béremelési javaslatát, mert azt megalázónak tartják - mondta el Nemes Gábor szakszervezeti vezető a HírTV-nek.

12 százalékos béremelési javaslatot tett le az asztalra a cég, ám a dolgozók elégedetlenek. Nemes Gábor szerint folyamatosan távoznak az alkalmazottak a cégtől, és már csaknem ezer dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét, nemcsak az alacsony fizetés, hanem a munkakörülmények miatt is.

ez a szám magas, és mutatja az elégedetlenséget, hogy jelenleg is nagyon sok kolléga távozik a BKV-tól. Tehát függetlenül attól, hogy ilyen jellegű látszólagos bérfejlesztési ajánlat látott napvilágot, nem elégedettek a dolgozók és beadják a felmondást és más utat keresnek maguknak

- mondta el a szakszervezet elnöke.

Frissítés 2018.01.03. 15:52

Cikkünk megjelenése után a BKV Zrt. a lenti tájékoztatást küldte el lapunknak, melyet teljes egészében, változtatás nélkül közlünk.

"Az EKSZ-elnök kommunikációs stratégiájának egyik eleme sok esetben a félretájékoztatás, a fenyegetődzés, a vádaskodás, a zavarkeltés, az információk torzítása és a bizonytalanságban tartás. A Nemes Gábor EKSZ-elnök nyilatkozatában elhangzott bérfejlesztés a Főváros, mint tulajdonos hozzájárulásával átlagosan 12 %-os mértékű. Az EKSZ vezetője által képviselt szakszervezet tagságának döntő részét képező autóbuszvezetők esetében ez még magasabb. Tekintettel arra, hogy a BKV Zrt. 2017-ben egyszer már végrehajtott egy átlagosan 15 %-os bérfejlesztést, az autóbuszvezetők jövedelme egy év alatt igen jelentősen növekedett.

Az EKSZ képviselője a bértárgyalás során egységes, 12 %-os bérfejlesztési követelést fogalmazott meg. Ez az EKSZ tagsága számára összességében kedvezőtlenebb mértékű béremelést jelentett volna, mint amiben a munkáltató az érdekképviseletekkel megállapodott.

A jelenlegi bérmegállapodást az EKSZ-en, és a vele stratégiai szövetségben lévő érdekképviseleten kívül az összes többi szakszervezet (2 szakszervezeti szövetség, 7 szakszervezet) - akik a Társaság munkavállalóinak túlnyomó többségét képviselik - elfogadta. Mi több, az EKSZ-szel ellentétben több szakszervezet elismerte a munkáltató erőfeszítéseit, hogy - egyedülálló módon - a tárgyévet megelőző évben lefolytatta és eredményesen lezárta a tárgyalásokat. Ez azért valósulhatott meg, mert az EKSZ-en kívül az összes többi szakszervezet konstruktívan állt a tárgyalásokhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemes Gábor szerint "közel 1000 munkavállaló helyezte letétbe nála a felmondását az embertelen feltételek miatt". Ezt azonban soha, semmilyen módon nem sikerült bizonyítania. Megjegyezzük: az állítólagos felmondólevelek száma gyakorlatilag megegyezik az EKSZ teljes taglétszámával. Jellemző módon semmilyen más szakszervezet nem jelezte a munkavállalók ilyen tömeges távozásának veszélyét, illetve elégedetlenségét a bérfejlesztéssel kapcsolatban.

Az optimális létszámtól a járművezetői létszám ugyan elmarad, de a jelenlegi megbízások teljesítéséhez elégséges. Társaságunknál a szükséges létszám biztosítása érdekében folyamatos a járművezetői felvétel, emellett a képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az autóbuszvezetői állomány jelenlegi létszámához képest százas nagyságrendben történő további bővítése ugyanis szükséges lesz. Összességében a jelenlegi helyzetet tekintve társaságunknál nincs olyan járművezetői hiány, amit ne tudnánk pótolni, megelőzve ezzel az esetleges létszámhiányból adódó működési zavarokat.

Társaságunk továbbra is elkötelezett a munkavállalóinak megtartása mellett. Ezért tartjuk jelentős eredménynek a 2018. évre vonatkozó bérmegállapodást, amelyre a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén biztosíthat forrást."

Címkék:
utazás, közlekedés, bkk, fizetés, bkv, szakszervezet, munkakörülmények, egységes közlekedési szakszervezet,