Fontos változás a MÁV-nál: így változik a menetrend az ünnepekkor

Pénzcentrum2017. december 18. 15:06

Karácsonykor és év végén változik a vonatok közlekedési rendje a várható utazási igényekhez igazodva. A menetjegyek megváltásáról érdemes időben, akár több nappal előbb gondoskodni.

Karácsonykor három napon változik a közlekedési rend a vasúttársaság közleménye szerint: 

  • december 24-én és 25-én az ünnepnapi
  • 26-án a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok. 

Az év utolsó és jövő év első napján is lesznek változások: 

  • december 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi
  • január 1-jén a vasárnapi ütem szerint közlekednek a vonatok. 

Január 2-án, kedden már a munkanapokon megszokott módon indulnak a vasúti járatok.

Az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva és a helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol a vasúttársaság.

Az utasforgalom karácsony környékén jelentősen megnő, tavaly december 24-26-ig mintegy háromszázezren utaztak a MÁV-START járatain.

Az ünnepi időszakot és a diákok téli szünetét lezáró napokon utaznak nagyon sokan: ilyenkor akár 400-450 ezer utas választhatja a vasutat. A legtöbben a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, a Budapest-Miskolc és a Budapest-Győr vonal vonatait veszik igénybe, valamint Budapestre szinte az ország minden részéről utaznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnepek előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlási lehetőséget is. Az előre megváltott e-vonatjegyeket kinyomtatva vagy megfelelő mobiltelefonon, tableten is bemutathatják a belföldi vonatok utasai.

A karácsony előtti egy hétben kifejezetten sokan választják az online vásárlás kényelmét, az átlagos heti vásárlási szám a másfélszeresére ugrik. 2016-ban az e-vonatjegy bevezetése miatt az adventi időszakban még vonzóbb volt az internetes jegyvásárlás, a menetrendváltáskor bevezetett, önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények miatt pedig várhatóan még többen választják az internetes jegyvásárlást: az online vásárolt, automatából kinyomtatott jegy esetén 5, e-vonatjegy esetén 10, míg egyes, csúcsidőn kívül közlekedő vonatra szóló e-vonatjegy esetén 20 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START a jegy árából.

Címkék:
utazás, MÁV, karacsony, menetrend, ünnep, újév, szenteste,