Nincs sofőr a metrópótló buszokra: 300-400 fő hiányzik

Pénzcentrum2016. augusztus 4. 09:01

A metrópótlás idején nélkülözhetetlen a 150 busz üzemeltetéséhez 300-400 sofőr, de kevés a budapesti buszvezető - írja a Népszabadság.

A személyszállító cégek létszámhiánnyal küzdenek, több száz sofőr hiányzik a buszok volánja mögül. A fővárosi szolgáltatási tender győztese legfeljebb a konkurenciától csábíthat el képzett, tapasztalt buszvezetőket - mondta Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, aki nem sok esélyt lát arra, hogy vidéki viszonylatokon dolgozó buszvezetőket vessenek be Budapesten.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnökségi tagja szerint: a fővárosi vonalak és a vidéki viszonylatok között óriási a különbség. 

A budapesti forgalom pergő ritmusa, a szigorúan vett menetrend, a végállomási pihenők hiánya és a nagy utasszám jóval megterhelőbb a vidéki nagyvárosi vagy agglomerációs járatokhoz képest.

Nemes Gábor EKSZ-elnök kiemelte: a szerződésbe eleve bele kellene foglalni, hogy a sofőröket a BKV-tól veszi át a nyertes vállalkozás.

A buszvezetői pálya egyre kevésbé vonzó, ennek részben az alacsony bér az oka. A piacon a BKV-nál a legnagyobb a leterheltség, az átlagfizetés bruttó 300 ezer forint.

Címkék:
bkv, metró, busz, sofőr, munkaerőhiány, egységes közlekedési szakszervezet,