Megteltek a balatoni kempingek: csak ezekre a napokra van szabad hely

Háhner Petra2016. június 24. 05:50

A legtöbb kemping kora tavasztól ősz végéig üzemel, de a júliustól augusztusig tartó időszakban telnek meg igazán. Aki legalább egy hétig szeretne kempingezni a Balaton környékén, az már nehezen talál helyet magának, persze nem reménytelen. Utánajártunk, hogy milyen költségekkel kell ilyenkor számolni, és hogy érdemes-e külföldön próbálkozni.

Sokan a hangulat és a természetközeliség miatt választják a kempingezést, de árban is meggyőző szállásformának számít. Magyarországon rengeteg kemping található, a legtöbb persze a Balaton-parti településeken. Körülnéztünk, hogy alakulnak az idei árak, és milyen kiadásokra számíthat, aki kempingezni indul.

Már csak egy-két napra vannak helyek

A kempingválasztásnak rengeteg szempontja van, de fontosak az árak, a vízpart közelsége és a környéken elérhető szórakozási lehetőségek. A Balatontourist Kft. számos balatoni településen összesen 13 kempinget üzemeltet, mintegy 5800 kempinghellyel. Jellemzően a sátor- és lakókocsihelyek dominálnak, de a többségükben van bungaló, mobilház vagy bérelhető bungalósátor.

Ahol van bungaló és mobilház, esetleg lakókocsi, ott összefüggő két hetet már nem tudnak adni

 - tudta meg a cégtől a Pénzcentrum.

A kempinghálózatban nincs egységes árindex, mindenhol a saját adottságaihoz, lehetőségeihez, a végrehajtott fejlesztésekhez igazított árak vannak. Az azonban biztos, hogy a júliusban induló csúcsszezonban mindenhol felmennek az árak, de még így is a kempingezés marad az egyik legolcsóbb szállásforma.


Mi mennyibe kerül, ha kempingezni mész?

Kempingezésénél mindig van egy úgynevezett személyi díj, ami mellett a sátorhely-, sátor-, lakókocsi- vagy mobilházbérlésének is megvan a díja, illetve az egyéb szolgáltatásoknak, mint például az áram, de az idegenforgalmi adóval is számolni kell. Tételesen az alábbi költségekre számíthat, aki kempingezni indul:

  • Személyi díj: 1000-1500 forint
  • Sátorhely: 600-900 forint (nagyobb méret esetén 1000-3000)
  • Lakókocsihely bérlés: 3-10 ezer forint (ez is méretfüggő)
  • Parcella (területhasználat díj = autó + lakókocsi + áram): 2500-4000 forint
  • Bungaló vagy mobilház (min. 4 fő): 20-25 ezer forint
  • Lakókocsi bérlés: 9-15 ezer forint (ez is méretfüggő)
  • Kutya (nem mindenhol lehet): 800-1000 forint
  • Áram: 500-900 forint
  • Parkolás: 500-600 forint
  • Mosás: 400 forint
  • Ágynemű bérlése: 1000 forint
  • Idegenforgalmi adó (IFA): 400-450 forint

A fenti szolgáltatások nem minden kempingben érhetőek el, valahol például nincsenek bungalók vagy mobilházak, illetve kutyát sem mindenhova lehet bevinni.

A parcella- és a lakókocsiárak széles skálán mozognak, nagyrészt mérettől függ a bérleti díj, a parcelláknál pedig a vízparti elhelyezkedés akár ezer forinttal is megdobhatja az árat.

Érdemes azzal is számolni, hogy valahol kérnek előleget a vendégektől, de csak azoktól, akik hosszabb távra, minimum 4-5 napra mennek. A kempingek nagy része működtet honlapot, ahol ezek az információk mind elérhetőek.

Ha külföldön is kipróbálnád

Az Eurocamping adatbázisa szerint rengeteg a külföldi lehetőség: Horvátországban például 154 kempingből lehet válogatni, Olaszországban több mint 800, Ausztriában pedig több mint 300 található, de vannak görögországi, szlovéniai, németországi és franciaországi ajánlatok is. Ezekben a személyi díj 8-10 euró, vagyis 2500-3000 forint között mozog, a sátorhelyek 10-16 euró (3000-5000 forint) körül vannak, a parkolás a legtöbb helyen 10 euró (3000 forint), kutyát pedig 3-7 euróért (900-2000 forintért) lehet bevinni. A 4 fős mobilházak 100 eurónál (30 ezer forint) kezdődnek, az idegenforgalmi adó pedig akár 7 euró (2000 forint) is lehet. Külföldön tehát borsosabbak az árak, aki viszont szívesen választja az üdülésnek ezt a formáját, annak jobban megéri, mint a hotelfoglalás.

Volt drágulás, de mindenhol vannak kedvezmények

A személyi díjak és a sátorhelyek díjai többnyire változatlanok maradtak az elmúlt években, de a keresettebb szállástípusoknál - mint a mobilház, a bungalók és a 90-120 négyzetméter közötti nagy parcellák - tavaly óta emelték az árakat, átlagosan 5-7 százalékkal. Szintén látható némi emelkedés az olyan szolgáltatások esetében, mint az áram és a parkolás.

A legtöbb kempingben több akció elérhető, amelyekkel spórolni lehet: ha például valaki hosszabb időre bérel, akkor különféle kedvezményeket kap, illetve van csoportos kedvezmény, nagycsaládos kedvezmény,

 és egyéni kedvezmények, amelyeket az egyes kempingek szabnak meg. A kempingezés szerelmeseinek érdemes lehet szezonbérletet váltani (4 vagy akár 6 hónapra) egy jól bevált helyen, ezek ára 300 ezernél kezdődik. Annak pedig, aki biztos helyet akar, nem árt előre foglalni, főleg azért, mert előfoglalási akciókkal is lehet élni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Sound, átúszás, bornapok: mikor lesz teltház?

A tavalyi évhez képest jelentősen megnőtt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) balatonboglári Sellő kempingjében az előfoglalások száma - mondta el a BAHART a Pénzcentrumnak. Ez köszönhető egyrészt a kempingbe telepített új szállástípusnak, a mobilházaknak, amelyek már most nagyon kedveltek, illetve idén láthatóan többen gondolkodnak előre, ugyanis nőtt az előfoglalások száma.

Júliusban és augusztusban közel teltházas előfoglaltság várható a hétvégékre, illetve a Balaton-átúszás időpontjában és a Boglári Bornapok rendezvénysorozat idején.

A Füred Kemping & Üdülőfalu viszonylag nagy üdülőház-mobilház kapacitással rendelkezik, de már így is vannak olyan főszezoni időszakok, amikor csak 1-2 napra tudnak vendéget fogadni. Július 10 és augusztus 25 között számítanak a legnagyobb foglaltságra, de a telt ház táblát évek óta nem tették ki, mivel sátor és lakókocsihely mindig van elég. A kempingben összesen 785 parcella, 70 bungaló és kb. 140 mobilház található, vagyis a sátor- és lakókocsihelyek adják a kapacitás háromnegyedét.

A szántódi RÉV Kemping tulajdonosa szerint, ha idén is olyan jó idő lesz, mint tavaly, akkor az előzetes foglalások alapján szépen megtelnek a balatoni kempingek.

A kis 2 hektáros kemping minden évben a Balaton Sound zenei fesztivál idején, illetve augusztus néhány hetében közelíti meg a teltházat.

A bevételek felét a sátras vendégek teszik ki, és hatodát jelentik a mobilház-bérlésből jövő bevételek. A tulajdonos szerint egyre kevesebb kemping működik a Balaton körül, főleg azok vannak veszélyben, amelyek nagyon jó helyen vannak, közvetlenül a vízparton, mert ezek helyére gyakran lakóparkok vagy szállodák épülnek. Ennek ellenére úgy látja, hogy továbbra is sokan vannak a kempingezés szerelmesei, akik hangulata és természetközelisége miatt évről évre ezt a szállásformát választják.

Ezek kellenek még egy jó kempingezéshez

A kempingcikkek iránt március elejétől kezdődik a kereslet, de az igazi kempingszezon kezdete július eleje, rosszabb idő esetén pedig a hónap vége. Virág József, a Kempingvilág ügyvezetője szerint manapság lakókocsival, lakóautóval klíma nélkül nem szívesen indul el senki nyaralni, így ezek a berendezések sláger termékeknek számítanak ilyenkor. A vásárlók emellett leginkább a "fogyó eszközöket" keresik, mint a sátor rudak, cövekek, de szezonban nagy a kereslet kempingbútorok iránt is.

A Decathlon sportáruház arról számoltak, hogy vásárlói legtöbbször a sátrak mellett a hálózsákokat és a matracokat keresnek, de a kiegészítők is nagyon kedveltek ilyenkor, mint a kulacsok, a gázfőzők és a hűtőtáskák. Fesztivál időszakban kifejezetten sátrakra és a hozzá tartozó kellékekre (matrac, hálózsák, asztal, szék) vonatkozó kedvezményes ajánlatokkal készül a sportszerlánc.

Címkék:
nyaralás, Balaton, árak, kemping, külföld, sportáruház, balatoni hajózási zrt.,