Így kerüld el a százezres telefonszámlát a nyaralás után

Pénzcentrum2015. július 10. 14:01

Ma már a külföldi utazások alkalmával is gyakran elővesszük telefonunkat, sőt, sokszor még az internetet is használjuk rajta. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyik szolgáltatónál, milyen csomaggal járunk a legjobban a nyaralás alatt.

Napjainkban számos akciós ajánlat közül válogathatunk a mobilszolgáltatónknál, ha külföldre megyünk nyaralni. Többek között ennek köszönhető, hogy ma már kevesebben kapnak "meglepetés számlát" egy-egy külföldi nyaralásról hazaérkezve, ugyanis egyre kevesebb panasz érkezik ezzel kapcsolatban - tudta meg a Pénzcentrum a mobilszolgáltatóktól. A legmegfelelőbb djícsomag megtalálása azonban nem kis feladat.

Mennyibe kerül, ha külföldön használom a telefonomat?

Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően 2007-től folyamatosan csökkenek a roaming díjak az EU területén. Jelenleg egységesen, a hívásfogadás költsége 19,1 Ft/perc, a híváskezdeményezés pedig 72,8 Ft/perc, az SMS küldés pedig 23 forint/darab. Az SMS fogadás pedig díjtalan.

Ezért amennyiben lehetőségünk van, kérjünk visszahívást, az itthon lévő féltől, így neki a saját tarifacsomagja szerint fog számlázódni a hívás, nekünk pedig csupán a hívásfogadás költségét kell kifizetnünk.

Mi a helyzet a külföldi mobilinternettel?

A csökkenő áraknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming használata

- derül ki az Európai Bizottság korábbi közleményéből.

Nagy könnyebbséget jelentett a már 2010 óta érvényben lévő mobilinternet-roaming határ bevezetése, amellyel elkerülhetővé vált hazaérkezéskor a nem várt nagy összegű számla. Jelenleg a limit értéke nettó 50 euró, amelyet minden ügyfélnél alkalmazni kell - írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).  A legjobban azonban az erre kialakított csomagokkal járunk, mutatjuk a lehetőségeket.

Ezekkel a csomagokkal jobban járhatunk

A Vodafone-nál utazási célú használat esetén akár korlátlanul beszélgethetünk az EU-ból, valamint Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból és Törökországból, ha a Red Eu roaming csomagot választjuk, ez havonta 9900 forinttól elérhető.

Európa napijegy: 990 forintért az adott napon éjfélig az itthon is aktuális díjszabással telefonálhatunk, küldhetünk sms-t és internetezhetünk az EU-ban és a fent is említett országokban.

Világ napijegy: Afrika, Amerika és Ázsia több országából is hazai perc- és SMS-díjjal lehet haza telefonálni, vagy üzenni és a hazai adatkerettel internetezni. Ha Afrikában vagy Amerikába utazunk, akkor egyaránt napi 1990 forintunkba kerül a jegy, míg Ázsiába utazva napi 2990 forintba.

A feltöltő kártyásoknak a szolgáltató a díjmentesen igényelhető "Európa hazai áron" opciót ajánlja. Az internetezéshez pedig a "Európa adat napijegy" használata érdemes, ezzel napi 990 forintért éjfélig 100 MB adatforgalmi keret kapható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Telenornál az Európai Unión belül az EU Net napijegy és EU DOU hetijegyek közül is választhatunk. A napijegy 1490 forint és 200 MB adatforgalmat biztosít. Míg a duo hetijeggyel 4990 forintért hét napig 500 MB internetet kapunk továbbá korlátlan hívásfogadást és 100 percet magyar hívószámra. Akik viszont a hírek olvasásán és az e-mailezésen túl nem akarják külföldön sem visszafogni magukat az internetezésben ők igényelhetnek EU net Hetijegyet M és L -es méretben is. Az első csomag ára 3490 forint -1 GB a másodiké 5990 forint - 2 GB.

Az unión kívülre (2-es díjzónába) utazók a Világ Net Napijegyek és Hetijegyek közül választhatnak. Egy napra 1990 forintért kapunk 50 MB-ot, hét napra pedig 3990 Ft 100 MB-ot, illetve 15 országban (pl. Az Egyesült Államok, Törökország és Thaiföld) 100 MB helyett ugyanazon az áron 500 MB jár.

A Telekomnál a lakossági ügyfelek az EU zónán belül külföldi utazás esetén nem csak hazai irányba, hanem az adott országon belül is díjmentesen telefonálhatnak, ha az EU plusz Roaming-ot kérik. Attól függően milyen csomagba vagyunk akár díjmentesen vagy havonta plusz 590 forintért tudjuk kérni ezt a szolgáltatást, vagy 1290 Ft-ért az 1 hétre 100 perc beszélgetést és 100 MB adatforgalmat biztosító EU 100 opciót.

Bármely lakossági díjcsomag mellé választható a Travel&Surf roaming-adat S, M L díjcsomag is, amiből az S verzió több országban pl. Amerikában is elérhető. Az S csomag díja 690 forint egy napra és 10 MB adatforgalmat biztosít, a M csomag 3 napra 1490 forint - 100 MB adatforgalom, a kizárólag havidíjas ügyfelek számára elérhető L-es csomag 5990 forint és 1 GB adat egy hétre.

Rövidesen búcsút inthetünk a roamingdíjaknak?

Az múlthéten született megállapodás értelmében 2017. július 15-től az EU-ban eltörölhetik a roaming díjakat, ám ehhez még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk - adta hírül korábban az MTI. A díjak eltörlése, annyiban nem lesz teljes, hogy a szolgáltatóknak megmarad a joguk a "tisztességes felhasználási irányelvek" betartatására, amely szerint díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás" azaz ha külföldön nem "időnkénti utazáskor" használjuk telefonunkat.

A következő díjcsökkentés 2016 április 30-án lép életbe, akkortól percenként legfeljebb 5 eurócent roamingdíj felszámítására kell készülni telefonáláskor és 2 eurócentre SMS-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 eurócentet lehet majd csak felszámítani.

Címkék:
utazás, számla, mobilinternet, telefon, csomag küldés,