Ezért drágább lejutni a Balatonra: reagált a MÁV

Pénzcentrum2015. június 25. 19:13

Tegnap, "Suttyomban emelt árat a MÁV: fizethetnek a Balatonra utazók" címen megjelent írásunkra közleményben reagált az állami vasúttársaság. A MÁV szerint azért kell az idei szezontól helyjegyet váltani gyakorlatilag minden, a Balaton déli partján közlekedő gyorsvonatra (új elnevezésük szerint expresszekre), mivel ez

"a szolgáltatási színvonal emelését szolgálja."

Közleményük szerint a nyári balatoni járatokra korábban rendszeresen érkezett olyan panasz, hogy előre nem lehetett tudni, lesz-e ülőhely a vonatokon. Ez főleg a Balaton keleti végén, olyan állomásokon jelentkezett, ahová a vonat már utasokkal érkezett.

A helyjegyes szolgáltatás bevezetésével a vasúttársaság célja, hogy a nyári forgalomban egy-egy vonatnál jelentkező zsúfoltságot több vonatra ossza el, a szabad kapacitásokhoz igazítsa az igénybevételt. Ezekben az expresszvonatokban kerékpárszállító szakasszal rendelkező kocsik is vannak - a biciklis helyeket szintén előre kell foglalni

- foglalta össze a változások okát a vasúttársaság.

Tehát a déli parti vonatok közül helyjegyet kell váltani a Déli pályaudvarról mindennap kétóránként közlekedő Balaton Expresszekre, a Miskolc és Keszthely között naponta közvetlen kapcsolatot teremtő Ezüstpart Expresszre és a hétvégi Szeged-Keszthely viszonylatú Aranyhíd Expresszre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyjegy ára elővételben 180 forint, az utazás napján vásárolva és csúcsidőben (pénteken és vasárnap 12-24 óráig) 300 forint. A rövidebb távú utazásnál (140 kilométerig) ez valóban több lehet, alapesetben 30 forinttal a gyorsvonati pótjegy árához képest, de hosszabb út esetén (például Balatonlellére, Balatonfenyvesre, Keszthelyre, Fonyódra) ezeken a vonatokon (az InterCity kocsik kivételével) arányaiban csökkent a fizetendő menetdíj. A helyjegy ára fix (180 vagy 300 forint), míg a gyorsvonati pótjegy, valamint az IC pót- és helyjegy díja az utazás távolságától függően sávosan változik.

Azt, hogy melyik vonatra milyen felárat kell fizetni, a táblázatos utastájékoztató menetrendekben a fejlécben a vonatszámnál jelölik, az elektronikus menetrendi keresőkben pedig külön szöveges információként jelenik meg.

Címkék:
utazás, MÁV, Balaton, máv-start, vonat, vasút, vakáció, nyár, vonatjegy,