Így utazz, ha keveset akarsz költeni

Pénzcentrum2014. június 2. 12:30

A hazai turisztikai bevételek is megsínylik azt, hogy egyre többen egyénileg intézik a szállásfoglalásukat és a programjaikat, ha külföldről Magyarországra utaznak - mondta a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke. Kálmán István szerint az egyéni utazók jóval kevesebbet költenek, mint a szervezett úton érkezők.

A magánúton érkező turista nagyjából fele annyit költ, mint a csoportosan utazó. Más szállást vesz például igénybe, de alapvetően ez a réteg egy más piaci szegmenset képvisel. Ennek egyik oka az lehet, hogy a MALÉV megszűnte után keletkezett űrt a fapados légitársaságok töltötték be, akik egészen más jellegű, más költésű turistákat hoznak Magyarországra, mint korábban a MALÉV.

Szűkült a beutaztatással foglalkozó irodák piaca, most 100-110 utazási iroda foglalkozik ilyen tevékenységgel, emellett 40-50 olyan cég működik még, amely - bár nem főprofilként - de foglalkozik beutaztatással. Egyre több külföldi iroda ajánlja online felületen a magyarországi szállásokat, így a hazai irodák ebből a forgalomból is kikerülnek.

Bár valóban terjed az egyéni utazásszervezés, vannak olyan helyzetek, nyaralástípusok, vagy éppen helyszínek, ahová még mindig jobb és néha olcsóbb is utazásszervezőn, utazási irodán keresztül foglalni - mondta a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége kommunikációs bizottságának tagja. Bakó Balázs szerint, egy távolabbi desztináció vagy például egy körutazás esetében, esetleg egy olyan tengerparti utazásnál, ahová charter-járatok indulnak - a valóban kedvező ár miatt - hasznos lehet irodát igénybe venni.

Bakó Balázs arra is felhívta a figyelmet: másik fontos szempont a nyelvtudás, hiszen hogyha valaki egyénileg utazik, szüksége van valamilyen szintű idegennyelv-tudásra. Ha ez nincs meg, akkor egy idegenvezető jelenléte mindenképpen indokolt. Sok esetben pedig jobb árakat is lehet találni az utazási irodáknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
utazás, spórolás, repülés,