Ezek most a legjobb éttermek Budapesten - itt a lista!

Pénzcentrum2014. március 21. 05:33

Alig egy héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot. A legrangosabb elismerés mellett a világhírű étterem- és szállodakalauz egyébként közel 50 budapesti éttermet is ajánl különböző minősítéssel.

Alig egy héttel ezelőtt, "Újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot!" c. cikkünkben számoltunk be róla, hogy a Costes és az Onyx után a budapesti Borkonyha is megkapta a gasztro-világ egyik legnagyobb elismerését. Mint írtuk, a Borkonyha az első olyan díjazott Budapesten, amit nem a csúcsgasztronómia, hanem a bisztrós, lezserebb vonal jellemez. A Borkonyha különösen kedvező ár/érték arányát egyébként a Michelin-szerkesztők is kiemelték értékelésükben.

A Costes-en, az Onyx-on, és természetesen a Borkonyhán túl számos magyar éttermet értékeltek még a "Vörös Könyvben". Idén például a Déryné Bib Gourmand minősítést kapott, míg a Bock Bisztró, a Vár: a Speiz Étterem és az Arcade bisztró Bib Gourmand minősítését törölte a kalauz. Mint ismert, a Bib Gourmand szimbólumot 1997-ben vezették be a Michelin-ellenőrök. Ez a Michelin-csillag előtti legmagasabb szint.

A kalauz egyébként közel 50 budapesti éttermet ajánl különböző minősítéssel. A viamichelin.com oldalon elérhető térképes lista (a keresőb be kell írni, hogy Budapest) szerint főként I. és V. kerületi vendéglátóegységek érdemelték ki, hogy megemlítse őket a világhírű étterem- és szállodakalauz. A teljesség igénye nélkül ilyen például a régóta igen kreatív konyhával büszkélkedő Mák Bistro; a Várhegy közelében található Csalogány 26; a japán-perui fúziós konyhát vivő Nobu Budapest, vagy éppen a Lánchíd lábánál fekvő ZONA.

Fontos kiemelni, hogy a különböző toplisták szubjektív véleményt tükröznek. Többnyire egy este hangulatát adják csupán vissza, és magukban hordozhatják egy-egy ember pillanatnyi botlásait is. A feltörekvő éttermek viszont nem pusztán jó helyek, hanem üzleti értelemben is fenntartható vállalkozások; még akkor is, ha olykor szakmailag vagy üzletileg egyelőre csak az útkeresésnél járnak. Így azt se felejtsük el, mielőtt véleményünknek hangot adnánk, ízlések és pofonok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy azonban biztos, ha lassan is, de jó irányba haladunk. Mindenképp üdítő, hogy egyre több igazán remek étterem van szerte az országban. Korábban ugyanis - akár alig néhány évvel ezelőtt - már az is élmény számba ment, ha árérték arányban nem lehetett panasz egy-egy vendéglátóegységre. Úgy tűnik azonban, egyre inkább igény van a magasabb gasztronómiai kultúrát, s a minőségi szolgáltatást nyújtó intézményekre. Ez pedig sokat javíthat a hazai turizmus állapotán is.

 

Címkék:
utazás, étterem, toplista, gasztronómia,